Solutii

Plastic reciclat vs plastic virgin

4
min
24/2/2023

Plasticul reciclat este la fel de bun în aproape toate cazurile de utilizare.

Încorporarea materialelor plastice reciclate în procesul de fabricație este o propunere incitantă, nouă, dar îngrijorătoare pentru mulți producători și mărci. Fiecare producător trebuie să cântărească mai multe variabile atunci când alege dacă să utilizeze materiale reciclate sau virgine. Pe de o parte, există o presiune tot mai mare și stimulente financiare din partea consumatorilor, guvernelor și organismelor de reglementare pentru a crește utilizarea polimerilor reciclați. Dar, în același timp, companiile ezită să introducă variabile suplimentare în procesul lor de producție care ar putea avea ca rezultat o calitate inferioară.

Există un motiv legitim de îngrijorare din partea producătorilor. Polimerii reciclați mecanic pot avea o rezistență chimică, termică și la impact redusă în comparație cu omologii lor virgini.

Durabilitatea și calitatea sunt răspunsul

Cea mai frecventă cauză a degradării polimerilor din plasticul reciclat sunt contaminanții cu spectru larg găsiți în fluxul de reciclare. Plasticul în sine devine slăbit atunci când aceste particule străine trec prin procesul de sortare și curățare, ajungând în materia primă finală, conform Oceanworks.

Cu toate acestea, datorită cererii mai puternice și tehnologiei din ce în ce mai sofisticate, această contaminare poate fi abordată în mai multe moduri:

  • Progrese papabile la nivelul tehnologiilor de sortare și reciclare, rezultând plastic reciclat de calitate superioară;
  • Materie primă disponibilă la un nivel de puritate superior, curată, necontaminată, care poate fi ușor sortată și reciclată;
  • Reciclatorii care se aprovizionează cu deșeuri de calitate superioară la volume consistente, au ca rezultat un lanț de aprovizionare mai bun, mai eficient și creează  calitate și volum de producție mai previzibil și consecvent.

Din punct de vedere structural, polimerii reciclați vor avea unele variații față de omologii lor virgini. De exemplu, materialele plastice reciclate, cum ar fi polietilena, prezintă adesea plasticitate și procesabilitate crescute datorită modificărilor greutății moleculare și raportului de cristalinitate.

Acesta este motivul pentru care fiecare abatere potențială de la proprietățile plasticului virgin trebuie să fie luată în considerare în mod corect. Unele modificări pot diminua performanța produsului, poate atât de mult încât nu este cu adevărat o opțiune, dar de multe ori aceste diferențe sunt neglijabile și, în unele cazuri, pot produce chiar un rezultat net pozitiv.

Performanța plasticului reciclat

Când nu există loc pentru o scădere a performanței, reciclarea primară este o soluție excelentă pentru menținerea calității, reducând în același timp impactul asupra mediului al acestor produse și dependența lor de materie primă virgină. În aceste cazuri, numai plasticul cu exact aceleași proprietăți este reciclat, asigurându-se că nu există variații în ceea ce privește calitatea. Aceasta include soluții de reciclare în buclă închisă în care materialul este reciclat pentru aceeași aplicație exactă, cum ar fi reciclarea sticlelor de PET pentru a obține sticle noi.

Există încă un loc pentru reciclarea secundară, dar aceasta poate fi rezervată produselor care nu au cerințe de performanță la fel de stricte în comparație cu aplicația originală. Dar chiar și reciclarea secundară poate prezenta în continuare calitățile dorite prin utilizarea aditivilor. Când sunt aplicați corect, aceștia pot crea plastic reciclat cu proprietăți identice cu echivalentul lor virgin, adesea la un preț mai mic.

O altă strategie este crearea unui amestec de plastic reciclat și virgin. Folosirea unui procent de 30% rășină virgină este adesea suficientă pentru a crea un plastic amestecat cu proprietăți apropiate de cele ale materialului 100% virgin. Deși acest lucru nu elimină complet necesitatea de a crea plastic virgin nou din combustibili fosili, poate reduce foarte mult volumul total produs.

Plasticul reciclat este soluția

Având în vedere utilitatea plasticului reciclat, este momentul prielnic ca producătorii să nu mai amâne luarea în considerare și încorporarea plasticului reciclat în produsele și procesele lor. Există suficiente opțiuni și surse de plastic reciclat disponibile pentru ca aproape fiecare aplicație să găsească o soluție viabilă.

Plasticul reciclat este la fel de bun în aproape toate cazurile de utilizare. Chiar și acele produse care solicită cele mai înalte standarde de calitate au opțiuni disponibile, cum ar fi amestecarea, reciclarea dintr-o singură sursă și aditivii de îmbunătățire a calității.

Parteneriatul cu furnizori și consultanți de încredere poate ajuta mărcile și producătorii să navigheze în procesul de încorporare a plasticului reciclat, de la identificarea furnizorilor potriviți până la restrângerea materiilor prime disponibile la cele care îndeplinesc cel mai bine cerințele produsului. Acest lucru poate ajuta companiile să își reducă amprenta de carbon, să reducă costurile și să creeze o impresie mai bună în piață, care caută cu prisosință soluții sustenabile.

Photo: Freepik