Stiri

Macron îl susține pe Lula: "Îmi doresc nespus să putem avea un COP în Amazonia”

5
min
18/11/2022

Brazilia fusese aleasă să organizeze COP în 2019, însă a revenit asupra acestei decizii după alegerea lui Jair Bolsonaro, la sfârşitul lui 2018.

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi-a exprimat joi sprijinul pentru propunerea preşedintelui brazilian Luiz Inacio Lula da Silva de a organiza conferinţa ONU privind clima în 2025 în Amazonia, relatează AFP.

„Avem nevoie de asta”

"Îmi doresc nespus să putem avea un COP în Amazonia, prin urmare susţin pe deplin această iniţiativă a preşedintelui Lula", a declarat el în cadrul unei deplasări la Bangkok pentru summitul Forumului de Cooperare Asia-Pacific (APEC).

"Susţin revenirea Braziliei la o strategie amazoniană. Avem nevoie de asta", a insistat liderul francez.

La Sharm el-Sheikh, în Egipt, unde a asistat la COP27, preşedintele brazilian ales Lula, care îşi va prelua funcţia la 1 ianuarie, şi-a exprimat miercuri dorinţa de a organiza COP30 în Amazonia, plămân verde indispensabil pentru echilibrul climei şi al biodiversităţii mondiale.

Brazilia fusese aleasă să organizeze COP în 2019, însă a revenit asupra acestei decizii după alegerea lui Jair Bolsonaro, la sfârşitul lui 2018.

"Franţa este o putere indopacifică şi o putere amazoniană. Cea mai mare frontieră externă a Franţei şi a Europei este frontiera Guyanei noastre cu Brazilia", a reamintit Macron.

Recenta victoria a lui Lula pare să deschidă calea unei apropieri între Paris şi Brasilia, după ce relaţiile lui Macron cu predecesorul acestuia au fost foarte proaste.
"Aşteptam cu multă nerăbdare acest moment pentru a putea relansa un parteneriat strategic la înălţimea istoriei noastre", i-a spus Macron lui Lula, preşedintele francez fiind unul dintre primii lideri străini care l-au felicitat după succesul său în alegeri.

Parisul consideră Brasilia drept "un partener cheie în America Latină", a declarat marţi secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Laurence Boone, anunţând o foaie de parcurs pentru "lunile următoare".

Sursa foto: Flickr/ E.T. Studhalter/ swiss-image.ch