Stiri

ANALIZĂ Benzina consumată anual pe drumurile din România produce peste 3 milioane de tone CO2

10
min
18/7/2022

Agenția Europeană de Mediu avertizează că poluarea atmosferică reprezintă cel mai mare risc de mediu pentru sănătatea oamenilor din Uniunea Europeană.

România produce anual peste trei milioane de tone de dioxid de carbon anual numai din consumul de benzină pe drumurile naționale și autostrăzi. 

Agenția Europeană de Mediu avertizează că poluarea atmosferică reprezintă cel mai mare risc de mediu pentru sănătatea oamenilor din Uniunea Europeană.

Bolile cardiace și atacul vascular cerebral sunt cele mai frecvente cauze de deces prematur provocat de poluarea atmosferică, urmate de bolile pulmonare și de cancerul pulmonar.

Câtă benzină se consumă anual în România?

Centrul de Studii Tehnice Rutiere și Informatică (CESTRIN) a realizat o analiză privind determinarea analitică a consumului de carburant pe întreaga rețea de drumuri naționale și autostrăzi aflate în administrarea Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

Din datele analizate rezultă că autovehiculele care străbat zilnic drumuri naționale consumă în total în jur de 3,2 milioane de litri de benzină. Ceea ce înseamnă că mașinile pe benzină consumă anual în medie 1,17 miliarde litri de benzină.

Citește și: ANALIZĂ Ce secete a cunoscut Europa și care sunt scenariile pentru următorii 100 de ani

Specialiștii de la CESTRIN au calculat consumul mediu de benzină și pentru rețeaua de drumuri naționale, fără să fie luat în calcul traficul de pe autostrăzi. Astfel, calculele arată că zilnic se consumă o cantitate de aproximativ 2,88 milioane litri de benzină pe drumuri naționale.

Diferența de 0,32 milioane de litri de benzină se consumă zilnic pe toate autostrăzile din România. 

„Toate datele privind consumul sunt corelate inclusiv nivelul de serviciu al drumului sub aspect de capacitate de circulație (ex: se tine cont de faptul ca pe un drum aglomerat exista o viteză de deplasare mai mic și un consum mai mare)”, se menționează în analiza CESTRIN. 

Cât dioxid de carbon produce benzina folosită în România?

Ghidul pentru conversie „emisii de gaze cu efect de seră” făcut public de Innovation Norway arată că un litru de benzină consumat produce 2,392 Kg CO2. În urma calculelor rezultă că atmosfera de pe teritoriul României este încăcarcată zilnic 7.654 tone de dioxid de carbon. 

Citește și: Groapa de gunoi ecologică din Pasul Mestecăniș, finanțată de UE în baza unor documente false 

Cantitatea de dioxid de carbon produsă anual se învârte în jurul a 2,8 milioane de tone de dioxid de carbon. Toată această cantitate de dioxid de carbon ar putea fi absorbită de aproximativ 108 milioane de arbori mari. 

Autovehiculele pe benzină mai lasă în urma multe alte gaze poluante. Cele mai nocive sunt azotul, hidrocarburi, oxizi nitrici și monoxid de carbon.  

Emisiile din transportul rutier sunt în creștere

Parlamentul European a publicat o analiză din care rezultă că sectorul tansporturilor este singurul în care emisiile de gaze cu efect de seră au crescut în ultimele trei decenii. Transportul rutier reprezintă aproximativ 25% din emisiile produse la nivelul Uniunii Europene. 

Cantitatea de emisii de CO2 provenite din transportul de pasageri variază semnificativ în funcție de mijlocul de transport. Mașinile particulare poluează cel mai mult, emițând 60,6% din totalul de emisii de CO2 provenite din transportul rutier european.

În 2018, în Europa, fiecare mașină personală transporta în medie 1,6 persoane. Trecerea la mașini partajate, folosirea transportului public, a bicicletelor sau mersul pe jos pot reduce emisiile.

Poluarea duce la deces prematur

Agenția Europeană de Mediu avertizează că poluare atmosferică reprezintă cel mai mare risc de mediu pentru sănătatea populației la nivel european. Astfel, poluarea este considerată una din cauzele majore care duc la deces prematur. 

„Bolile cardiace și atacul vascular cerebral sunt cele mai frecvente cauze de deces prematur provocat de poluarea atmosferică, urmate de bolile pulmonare și de cancerul pulmonar”, atrage atenția Agenția Europeană de Mediu.  

Sursa foto: PxHere