Stiri

Pe măsură ce temperaturile Terrei cresc, ecosistemele naturale eliberează mai mult metan decât poate fi îndepărtat

4
min
2/7/2020

STUDIU: Două tipuri de micro-organisme reglează metanul în atmosferă, prezentând sensibilități diferite la temperatură.

Studii recente arată că încălzirea naturală a Pământului afectează ecosistemul, astfel că apa dulce va emana mai mult metan decât este prevăzut, iar acest lucru este cauzat de temperaturile ridicate. Cercetările publicate în Nature Climate Change demonstrează că aceste diferențe schimbă echilibrul comunităților microbiene din ecosistemele care reglează emisiile de metan. Producerea și îndepărtarea metanului din ecosisteme este reglată de două tipuri de micro-organisme: metanogeni – care produc în mod natural metan – și metanotrofe – care elimină metanul prin transformarea acestuia în dioxid de carbon. Analizele anterioare au sugerat că aceste două procese naturale prezintă sensibilități diferite la temperatură și, prin urmare, ar putea fi afectate diferit de încălzirea globală.

De peste 11 ani, Universitatea Queen Mary din Londra și Universitatea din Warwick au studiat impactul încălzirii globale asupra comunităților microbiene de apă dulce și a emisiilor de metan prin observarea efectului încălzirii experimentale a iazurilor artificiale. S-a descoperit că încălzirea a produs o creștere disproporționată a producției de metan față de îndepărtarea metanului, ceea ce a dus la mărirea emisiilor de metan care au depășit previziunile bazate pe temperatură. Observațiile experimentale au fost suținute de o meta-analiză a datelor disponibile privind emisiile de metan colectate din zonele umede, pădurile și pajiștile din întreaga lume, care a aratăt că ecosistemele naturale mai calde produc, de asemenea, în mod disproporționat mai mult metan. Mark Timmer, profesor de biochimie la Universitatea Queen Mary, a declarat: “Descoperirile noastre se potrivesc cu ceea ce vedem în lumea reală pentru o varietate mai largă de ecosisteme. Împreună, aceste rezultate sugerează că pe măsură ce temperaturile Terrei cresc prin încălzirea globală, ecosistemele naturale vor elibera continuu mai mult metan în atmosferă.”

Metanul este un gaz cu efect de seră puternic, cu aproximativ de 28 de ori potențialul de încălzire globală a dioxidului de carbon pe o perioadă de 100 de ani. Peste 40% din metan este eliberat din apele dulci, cum ar fi zonele umede, lacurile și râurile.