Smart City

Parlamentul European solicită instalarea de stații de încărcare pentru mașini electrice la fiecare 60 km de drum

4
min
28/10/2022

Noile reguli fac parte din pachetul „Fit for 55”, planul UE de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990.

Deputații din Parlamentul European au adoptat o măsură care prevede obligativitatea statelor membre UE de a instala stații de încărcare pentru mașini electrice la fiecare 60 km de-a lungul principalelor șosele.

Pentru a ajuta Uniunea Europeană să devină neutră din punct de vedere climatic, deputații consideră că sunt necesare stații de reîncărcare a mașinilor la fiecare 60 de km, stații de alimentare cu hidrogen la fiecare 100 de km și mai puține emisii de la navele maritime și fluviale.

Miercuri, Parlamentul European a adoptat o poziție cu privire la proiectele de norme UE menite să stimuleze instalarea de stații de reîncărcare și alimentare alternative (cum ar fi electrice sau cu hidrogen) pentru mașini, camioane, trenuri și avioane și să sprijine adoptarea vehiculelor durabile.

Noile reguli fac parte din pachetul „Fit for 55”, planul UE de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990.

O stație de încărcare la fiecare 60 km

În acest context, deputații europeni au convenit să stabilească obiective naționale minime obligatorii pentru implementarea infrastructurii pentru combustibili alternativi. Statele membre vor trebui să prezinte, până în 2024, câte un plan care să ducă la realizarea acestui deziderat.

Conform textului adoptat de deputați, până în 2026 ar trebui să existe cel puțin o stație de încărcare pentru mașini electrice la fiecare 60 km de-a lungul principalelor șosele ale UE. Aceeași cerință s-ar aplica și pentru camioane și autobuze, dar cu stații mai puternice și numai pentru rețelele centrale TEN-T. Vor exista unele derogări de la această regulă pentru regiunile periferice, insule și drumuri cu foarte puțin trafic.

Sursa foto: PxHere