Stiri

Parlamentul European vrea legi mai stricte privind transportul de deşeuri şi criminalitatea legată de ele

7
min
18/1/2023

„Aceasta este o adevărată victorie pentru generațiile următoare”, a spus raportorul Pernille Weiss.

Parlamentul European (PE) a adoptat marţi o lege de revizuire a procedurilor UE şi a măsurilor de control pentru transporturile de deşeuri.

Deputaţii europeni au adoptat astfel o poziţie de negociere pentru discuţii cu guvernele UE în vederea protejării mai eficiente a mediului şi sănătăţii umane. Prin această legislaţie pot fi atinse şi obiectivele UE de economie circulară şi zero poluare, potrivit unui comunicat al PE.

Mai exact, textul adoptat susţine interzicerea în mod explicit a transporturilor tuturor deșeurilor destinate eliminării în Uniunea Europeană, cu excepția cazurilor limitate şi bine justificate în care sunt autorizate. Exporturile UE de deșeuri periculoase către țări non-OCDE (care nu fac parte din Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică) ar fi, de asemenea, interzise.

Mai poţi citi: EXCLUSIV ‘Mii de bucureşteni au murit din cauza poluării în 2022. Întreaga Capitală ar trebui să devină o zonă de emisii reduse în 2023’

Exporturile de deşeuri care nu sunt periculoase pentru recuperare ar fi permise doar ţărilor non-OCDE care îşi dau acordul şi îşi demonstrează capacitatea de a trata deşeurile într-un mod durabil. Totodată, deputaţii vor să interzică exportul deşeurilor din plastic către ţările non-OCDE şi să elimine treptat exportul lor către ţările OCDE în termen de patru ani.

Parlamentul European a solicitat şi crearea unui mecanism UE pentru a ghida statele membre care efectuează inspecţii în prevenirea şi detectarea transporturilor ilegale de deşeuri.

Mai poţi citi: De ce aerul este mai poluat iarna. Județele din România unde respirăm cel mai toxic aer

„Trebuie să transformăm deșeurile în resurse pe piața comună și, prin urmare, să avem mai multă grijă de mediul și competitivitatea noastră”, a spus raportorul Pernille Weiss.

„Noile reguli vor facilita, de asemenea, combaterea criminalității legate de deșeuri în interiorul și în afara UE”, a adăugat ea.

„Odată cu interdicția de export a deșeurilor de plastic pe care o sugerăm, facem eforturi pentru o economie mult mai inovatoare și circulară oriunde este implicat plasticul. Aceasta este o adevărată victorie pentru generațiile următoare”, a concluzionat membra Partidului Popular European (PPE).

Deputaţii europeni se pregătesc să înceapă negocierile cu ţările membre UE în legătură cu legislaţia discutată.

Măsura vine după ce Comisia Europeană a depus în noiembrie 2021 o propunere de reformare a normelor UE privind transporturile de deşeuri.

Propunerea stabileşte proceduri şi măsuri de control pentru transportul deșeurilor, în funcție de originea, destinația și ruta de transport, de tipul de deșeuri transportate și de modalitatea de tratare a deșeurilor aplicată când acestea ajung la destinație.

În 2020, exporturile de deșeuri ale UE către țările din afara blocului comunitar au atins 32,7 milioane de tone, reprezentând aproximativ 16% din comerțul global cu deșeuri. Aproximativ 67 de milioane de tone de deșeuri sunt transportate anual între țările UE.

Sursa foto: Flickr/ Sludge G