Solutii

Panourile solare ar putea cauza o catastrofă ecologică. Care este motivul

2
min
13/6/2023

Panourile solare ar putea cauza o catrastrofă ecologică la nivel global, dacă guvernele lumii nu acţionează rapid, potrivit specialiştilor în energie.

Estimările arată că peste 200 de milioane de tone de panouri solare vor fi scoase din uz până în 2050, conform wall-street.ro.

Reprezentanţii Asociaţiei RESPO DEEE au subliniat că nu există o infrastructură specializată pentru dezmembrarea şi reciclarea acestor panouri, care au o durată de viaţă de până la 25 de ani. Şi asta, în contextul în care ultimii ani au înregistrat o creştere accelerată a instalării de panouri fotovoltaice, iar trendul ascendent se va păstra şi de acum înainte, a spus Cristian Pocol, preşedintele asociaţiei.

Prima fabrică din lume pentru reciclarea panourilor fotovoltaice va fi inaugurată la sfârşitul lunii iunie la Grenoble, în Franţa. Fabrica şi-a propus să reutilizeze 99% din componentele unui panou.

În România însă, de abia acum se fac primii paşi pentru construirea unei astfel de fabrici, după ce Ministerul Energiei a anunţat la începutul anului 2023 planul de construire a unei astfel de fabrici.

Foto: Freepik