Stiri

Pădure pe 145 de mii de hectare, creșterea a 860 de milioane de puieți și extinderea cel puțin cu 15% a suprafeței împădurite, își propune Moldova

3
min
20/2/2023

Chișinăul și-a propus ținte forestiere pentru următorii zece ani.

R. Moldova ar putea planta, în următorii zece ani, arbori, puieți și ar putea reabilita vegetația forestieră pe o suprafață de cel puțin 145 de mii hectare. Acțiunile vor fi desfășurate atât pe terenuri noi, cât și pe terenuri cu vegetație forestieră degradată.

Obiectivul menit să sporească reziliența la schimbările climatice pe termen lung prin conservarea și dezvoltarea resurselor forestiere naționale este fixat în Programul Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor (PNERP) pentru perioada 2023-2032 și Planul de acțiuni pentru implementarea acestuia pentru perioada 2023-2027, document aprobat vineri, 17 februarie, de Guvern.

Păduri mai întinse cu 15%

Ministra Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov, a afirmat la ședința Cabinetului de miniștri că autoritățile urmăresc extinderea suprafețelor acoperite cu vegetație forestieră până la cel puțin 15% din suprafața republicii către 2032, creșterea potențialului productiv cu 10% față de cel existent, plantații forestiere noi pe 110 mii ha și terenuri reabilitate pe 35 mii ha, reducerea suprafeței de terenuri degradate cu 45 mii ha etc.

Poți citi și: România dezvoltă sisteme portabile de monitorizare a calității aerului cu bani de la Comisia Europeană

Printre acțiunile incluse în PNERP se numără reducerea suprafeței terenurilor puternic erodate cu 15 mii ha către 2032, întărirea carcasei hidrologice prin împădurirea a 15 mii ha de fâșii riverane, diminuarea proceselor de eroziune a solurilor și protejarea a circa 350 mii ha de terenuri agricole prin crearea a 10 mii de perdele forestiere de protecție a câmpurilor agricole, creșterea a circa 860 de milioane de puieți, consolidarea capacităților de gestionare a fondului forestier prin digitalizarea proceselor și perfecționarea cadrului legal care reglementează domeniul.

foto: Facebook/Ministerul Mediului al Republicii Moldova