Stiri

Peste 250.000 de cetăţeni din Moldova vor primi apă potabilă prin intermediul ApaVital Iaşi

5
min
11/11/2022

Tanczos Barnaspune că "documentul semnat la Iaşi finalizează practic hotărârea de guvern prin care s-a aprobat furnizarea apei potabile către cetăţenii din Moldova".

Vicepremierul moldovean Andrei Spînu şi ministrul Mediului român Tanczos Barna au semnat joi la Iaşi protocolul de amendare a Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind reglementarea construirii unor apeducte, semnat la 20 mai 2021, la Chişinău.

În total, 250.000 de cetăţeni moldoveni vor primi din luna decembrie apă potabilă prin intermediul societăţii Apa Vita, aflată în subordinea Cinsiliului Judeţean Iaşi.

"Azi am semnat un acord ca apa să treacă Prutul, dar şi energia electrică a trecut Prutul, nemaivorbind de proiectele de infrastructură, precum podul de la Ungheni care se va construi începând de anul viitor.

Ne dorim ca Apa Vital Iaşi să livreze apă pentru patru regiuni din Republica Moldova. Contăm pe un număr de 250.000 de beneficiari. Este important, pentru că în aceste patru raioane accesul la apă este o problemă importantă ţinând cont că resursele de apă sunt limitate. Este vorba despre raioanele Ungheni, Hânceşti, Nisporeni şi Făleşti", a declarat vicepremierul Republicii Moldova, Andrei Spînu.

250.000 de cetăţeni din Moldova vor primi apă potabilă

La rândul său, ministrul Mediului Tanczos Barna a afirmat că "documentul semnat la Iaşi finalizează practic hotărârea de guvern prin care s-a aprobat furnizarea apei potabile către cetăţenii din Republica Moldova".

"Este un act care pune capăt procedurilor administrative şi creează posibilitatea finalizării investiţiei. Această investiţie este într-o stare avansată. În câteva săptămâni va fi data de lansare şi va circula apa prin aceste conducte către Republica Moldova. Apele, natura, mediul sunt ale noastre ale tuturor. Nu putem lăsa ca graniţele să ne despartă.

Aceste documente de colaborare arată relaţia foarte bună dintre România şi Republica Moldova şi certifică această intenţie a statului român de a sprijini Republica Moldova în orice domeniu posibil, fie că vorbim de apă, energie electrică, de gaze sau lemn de foc.

Toate aceste măsuri demonstrează voinţa guvernului României de a sprijini guvernul Republicii Moldova şi cetăţenii Republicii Moldova în această perioadă critică", a afirmat ministrul mediului, Tanczos Barna.

Sursa foto: Facebook/ Tanczos Barna