Stiri

Orașul cu cel mai curat aer din lume, unde Wi-Fi-ul este interzis

5
min
8/8/2022

Este vorba despre cea mai nordică așezare permanentă din lume, situată la aproximativ 1.231 km de Polul Nord.

În Svalbard, există un sat în care atmosfera este ultra-curată, Wi-Fi-ul este interzis și nicio casă nu încuie ușa, în cazul în care trebuie să te ascunzi de urșii polari.

Este cea mai nordică așezare permanentă din lume, situată la aproximativ 1.231 km de Polul Nord.

Cu muntele care se ridică pe o parte și un fiord pe de altă parte, este un loc uluitor de frumos. Este poate și unul dintre cele mai bune locuri de pe planetă pentru a respira – situat departe de sursele majore de poluare în mediul arctic aproape neatins, aerul de aici este unul dintre cele mai curate din lume.

Citește și: ANALIZĂ De ce istoria nu se repetă și când vine vorba de climă?

Locuitorii orașului sunt în mare parte oameni de știință care vin aici tocmai din acest motiv. În 1989, pe flancurile lui Zeppelinfjellet a fost construită o stație de cercetare la o altitudine de 472 m pentru a ajuta cercetătorii să monitorizeze poluarea atmosferică.

Dar există și semne că, din păcate, calitatea aerului de aici s-ar putea schimba. Ocazional, curenții atmosferici transportă aer din Europa și America de Nord în această parte a Svalbard, aducând cu ea poluarea din aceste regiuni.

Citește și: ANALIZĂ Soarele invizibil de pe acoperiș

Nu numai că cercetătorii văd nivelurile anumitor poluanți în creștere, dar există semne ale unor noi tipuri de poluare care sunt transportate de vânt, care îi îngrijorează pe oamenii de știință.

Sursa foto: Flickr