Stiri

Operaţiune de descoperire şi inventariere a aspretelui, un pește fosilă care trăiește în Râul Vîlsan din Munţii Făgăraşului

6
min
27/6/2022

Acțiunea, inițiată de activistul de mediu Alex Găvan, urmează să se desfăşoare în vara şi în toamna acestui an.

Activistul de mediu Alex Găvan a anunțat inițierea unei operaţiuni de descoperire şi inventariere a aspretelui, un peşte fosilă vie vechi de 65 de milioane de ani, aflat în pragul dispariţiei, care trăieşte în Râul Vîlsan, din Munţii Făgăraşului. Acțiunea urmează să se desfăşoare în vara şi în toamna acestui an.

”Fundaţia Alex Găvan, cu susţinerea MBZ şi împreună cu partenerii noştri de la Fauna and Flora International, cea mai veche organizaţie pentru protejarea biodiversităţii din lume, prin minunata echipă pe care am format-o în sprijinul Aspretelui, va desfăşura în vara şi toamna aceasta cea mai complexă operaţiune de inventariere a acestei specii de la descoperirea ei şi până astăzi.

Aceasta mai cuprinde şi diverse alte studii ştiinţifice„, a transmis activistul de mediu după o întâlnire cu Nicolas Heard, coordonatorul MBZ Species Conservation Fund şi membru în consiliul ştiinţific al proiectului de salvare al Aspretelui.

Citește și: ANALIZĂ Ce secete a cunoscut Europa și care sunt scenariile pentru următorii 100 de ani

Alex Găvan spunecă ”fosila vie veche de 65 de milioane de ani şi contemporană cu ultimii dinozauri a ajuns cu "ajutorul" nostru, al oamenilor, cea mai rară din Europa şi după unii oameni de ştiinţă, posibil chiar din lume”.

”Râul Valsan din munţii Făgăraşului încă îi este casă, iar noi suntem aici să ne asigurăm că va rămâne aşa şi în viitor. La nivel macro, Aspretele reprezintă barometrul fragil şi de nepreţuit al sănătăţii societăţii şi al civilizaţiei noastre.”, explică activistul.

Citește și: REPORTAJ Groapa de gunoi din centrul Bucureștiului 

În octombrie 2020, Alex Găvan anunța, prin intermediul agenției News.ro, că aspretele, peştele fosilă vie veche de 65 de milioane de ani aflat în pragul dispariţiei iminente, a putut fi filmat şi fotografiat pe valea Vâlsanului, din Munţii Făgăraşului, putând fi realizate ”primele imagini video după mulţi ani de incertitudine”.

Sursa foto: Facebook/ Alex Găvan