Stiri

Oamenii de știință francezi cer interzicerea avioanelor private, simboluri ale „inegalității climatice”

3
min
21/11/2022

Cererile lor sunt: „Interziceți avioanele private, taxați pasagerii frecvenți, poluatorii să plătească”.

În timp ce negocierile de la summitul climatic COP27 din Egipt continuă, aproximativ treizeci de oameni de știință s-au adunat în fața sediului Dassault Aviation din Paris pentru a protesta utilizarea avioanelor private.

Dassault este al treilea cel mai mare producător de avioane private din lume și ocupă 30% din piața sectorului aviației.

Ca parte a campaniei internaționale „Make Them Pay”, oamenii de știință au aruncat avioane de hârtie peste poarta multinaționalei franceze, ca protest împotriva „simbolului inegalității climatice”, reprezentat de avioanele private.

Simboluri ale „inegalității climatice”

Cererile lor sunt: „Interziceți avioanele private, taxați pasagerii frecvenți, poluatorii să plătească”.

Pe 5 noiembrie, în ajunul summitului COP27, sute de activiști au blocat decolarea avioanelor private de pe aeroportul Schiphol din Amsterdam, solicitând reducerea traficului aerian și limitarea zborurilor private, cu scopul reducerii emisiilor de carbon.

Pasagerii zborurilor private produc semnificativ mai multe emisii per capita, decât pasagerii zborurilor comerciale. Potrivit campaniei pentru transport curat a ONG-ului european pentru transport și mediu, un avion privat poate emite într-o oră până la două tone de dioxid de carbon și este de 5-14 ori mai poluant decât un avion comercial.

Sursa foto: Wikimedia Commons/ Anna Zvereva from Tallinn, Estonia