Stiri

O furtună de iarnă „memorabilă” a adus zăpadă în California de Sud, un fenomen rar

4
min
27/2/2023

În munții din California - 2,3 metri de zăpadă.

Locuitorii din unele zone ale regiunii americane California de Sud, care nu au văzut zăpadă de zeci de ani, s-au trezit duminică dimineaţă într-un tărâm îngheţat după o furtună epică de iarnă care a doborât recorduri de precipitaţii şi a adus ninsori în această regiune, de obicei caldă şi însorită, relatează luni DPA/TCA.

Furtuna, cu originea în Golful Alaska, a pătruns într-un sistem de "râu atmosferic" - o zonă cu umiditate crescută ce poate furniza cantităţi mari de precipitaţii.

În munții din California - 2,3 metri de zăpadă

Vremea de iarnă a adus în unele zone, sâmbătă, un strat de zăpadă suficient pentru bătăi cu bulgări, construirea unui om de zăpadă şi peisaje neobişnuite cu poalele dealurilor acoperite de omăt.
Comunităţile din regiunile montane s-au confruntat cu ninsori intense, în staţiunea Mountain High fiind înregistrat un strat impresionant de 2,3 metri de zăpadă.

Cei care susţin că în California nu există anotimpuri ar trebui să se gândească mai bine, a declarat Rich Thompson, meteorolog la Serviciul Naţional de Meteorologie (NWS) din Statele Unite. "Aceasta este cu siguranţă mai mult decât o simplă furtună de iarnă în California de Sud", a declarat el.

Comunităţile din zonele în care nu a nins s-au confruntat cu ploi abundente, în special în Woodland Hills sau Bel-Air. În centrul oraşului Los Angeles cantităţile de precipitaţii au depăşit 11 centimetri vineri şi sâmbătă. Aceasta a fost doar a şasea oară din 1877 când această zonă s-a confruntat cu o cantitate atât de mare de ploaie în două zile consecutive, conform NSW.
Furtuna "va fi foarte memorabilă" pentru locuitorii din California de Sud, a subliniat Thompson.

Puteți citi și: Daea vrea refacerea „patrimoniului pomicol al României” prin Planul Național Strategic, dar mai are de lucrat la birocrație

Haos în L.A.

Sistemul meteorologic a creat, de asemenea, haos în regiunea Southland unde au fost înregistrate pene de curent, zboruri suspendate şi drumuri închise. Duminică dimineaţă, peste 7.600 de clienţi erau privaţi de energie electrică, aproximativ 4.900 dintre aceştia fiind în comitatul Los Angeles.

Un angajat a fost rănit în timp ce lucra la restabilirea curentului în California, sâmbătă. Acesta se află la terapie intensivă, conform companiei de utilităţi LADWP.

Duminică dimineaţa, echipajele de la Departamentul de Pompieri din Los Angeles au transportat la spital două persoane adulte care prezentau simptome de hipotermie. Ele se aflau într-un camping din zona Tujunga Wash, situată la poalele Munţilor San Gabriel, potrivit pompierilor.

Furtuna a condus la închiderea mai multor parcuri din comitatul Los Angeles, printre care Devil's Punchbowl, Eaton Canyon, Placerita Canyon şi Vasquez Rocks. De asemenea, mai multe drumuri din zonele montane au rămas închise duminică.

Autostrada Interstate 5 în zona Grapevine a fost redeschisă duminică după-amiază după ce circulaţia pe aceasta fusese suspendată. O cantitate semnificativă de gheaţă a acoperit carosabilul, iar temperaturile scăzute au îngreunat eliminarea acesteia.

Furtunile din ultima perioadă au contribuit la creşterea stratului de zăpadă în statul american, o componentă vitală pentru alimentarea cu apă, notează DPA/TCA.

foto: Facebook/U.S. National Weather Service (NWS)