Stiri

O aplicație mobilă va permite raportarea poluării apelor și depozitarea ilegală a deșeurilor pentru zona Munților Apuseni

3
min
16/2/2023

Proiectul EcoVoce este realizat de o echipă de cercetători de la UBB.

O aplicație mobilă denumită EcoVoce, aflată în prezent în dezvoltare, va permite cetățenilor să identifice și să raporteze probleme de mediu, precum poluarea apelor sau depozitarea necorespunzătoare a deșeurilor menajere și industriale, pe raza orașelor Câmpeni și Baia de Arieș.

Arealul de adunare a datelor pentru aplicație va fi unul mult mai mare, implicând Valea Arieșului dintre cele două orașe, dar și comunele Bistra și Lupșa.

Poți citi și: Pentru producția de energie verde și reducerea dependenței energetice față de Rusia, România va primi 1,4 miliarde de euro de la UE

Proiectul EcoVoce este realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea Babeș-Bolyai, Facultatea de Știința și Ingineria Mediuluim care propune promovarea implicării cetățenilor în identificarea și monitorizarea problemelor de mediu, prin conceptul de Informații Geografice Voluntare.

Informațiile Geografice Voluntare (VGI) transmise de către utilizatorii interesați să se implice activ în monitorizarea riscurilor de mediu vor fi stocate în baza de date a aplicației EcoVoce.

Informațiile înregistrate voluntar și sub anonimat vor fi accesibile pentru factorii de decizie din zonă, pentru a-i informa în timp real despre problemele de mediu sesizate de către cetățeni.

foto: Facebook/EcoVoce