Stiri

Noua Zeelandă: Nivelul mării, în creştere mai rapidă decât se estimase anterior (studiu)

5
min
4/5/2022

Nivelul mării creşte de două ori mai rapid decât se estimase în unele regiuni din Noua Zeelandă, ameninţând cele două mari oraşe ale ţării, conform unui studiu publicat luni, informează AFP.

Datele prelevate de-a lungul coastelor Noii Zeelande au indicat că unele zone se scufundă deja cutrei până la patru milimetri pe an, accelerând riscurile.

Proiecţiile, considerate "puţin înspăimântătoare" de către un expert, sunt rezultatul unui program extins de cercetare desfăşurat pe o perioadă de cinciani şi finanţat de către guvern - denumit "NZ Sea Rise" - la care au participat zeci de oameni de ştiinţă locali şi internaţionali.

Potrivit previziunilor lor, autorităţile au mai puţin timp decât se preconizase pentru a planifica modalitatea de adaptare la consecinţele schimbărilor climatice, în special o relocare a persoanelor care locuiesc de-a lungul coastelor.

Potrivit lui Tim Naish, profesor la Universitatea Victoria din Wellington, unul dintre coordonatorii NZ Sea Rise, dacă nivelul mării la nivel global ar creşte cu aproximativ jumătate de metru până în 2100, această înălţime ar fi echivalentă cu aproape un metru pe unele zone extinse din arhipelag deoarece pământul se scufundă în acelaşi timp.

Acest scenariu ar fi catastrofal pentru Wellington, capitala Noii Zeelande, care ar putea cunoaşte o creştere a nivelului mării cu 30 de centimetri până în anul 2040, ceea ce nu era prevăzut anterior înainte de anul 2060.

Citește și: CNN: Suprafața de păduri tropicale distruse în 2021 este mai mare decât teritoriul Cubei

Locuitorii din Wellington ar putea fi astfel afectaţi în fiecare an de inundaţii catastrofale.

"Avem mai puţin timp să acţionăm", a declarat Naish. "Este puţin înspăimântător, dar mai este timp şi cred că aşa trebuie privite lucrurile", a adăugat el.

Potrivit datelor, coastele de sud-est ale Insulei de Nord, mai populată, sunt cele mai expuse.

Auckland, cel mai mare oraş din ţară, cu 1,7 milioane de locuitori, este deosebit de vulnerabil.

Citește și: Schimbările climatice vor determina transmiterea a 4.000 de virusuri între mamifere, până în 2070

Conform previziunilor, nivelul mării va creşte cu 50% mai rapid în zona de coastă din centrul oraşului şi în câteva suburbii, ceea ce va avea un impact imens asupra preţurilor caselor şi a primelor de asigurare.

NZ Sea Rise a dezvoltat un instrument online adresat locuitorilor şi autorităţilor prin care aceştia pot verifica previziunile pentru zona lor, astfel încât să poată fi evaluat riscul de inundaţii şi de eroziune.

"Încă mai avem timp, dar nu să stăm cu mâinile în sân", a declarat Tim Naish, care a făcut apel la aleşi şi la dezvoltatorii imobiliari să caute cea mai bună modalitate de adaptare la această creştere îngrijorătoare a nivelului mării.

Sursa foto: Blaque X/ Pexels