Solutii

Muştele moarte ar putea fi folosite în plasticul biodegradabil

3
min
15/9/2023

„Insectele nu ar fi doar sursa plasticului, dar ar și mânca plasticul aruncat”, a spus un cercetător.

Muștele moarte ar putea fi transformate în plastic biodegradabil, potrivit cercetătorilor.

Descoperirea, prezentată la întâlnirea de toamnă a Societății Americane de Chimie (ACS), ar putea fi utilă, deoarece este dificil să se găsească surse de polimeri biodegradabili care nu au alte utilizări.

„De 20 de ani, grupul meu a dezvoltat metode de transformare a produselor naturale – cum ar fi glucoza obținută din trestie de zahăr sau din copaci – în polimeri degradabili, digerabili, care nu persistă în mediu”, a spus cercetătorul principal implicat în studiu, Karen Wooley, de la Universitatea Texas A&M.

„Dar acele produse naturale sunt recoltate din resurse care sunt folosite și pentru alimente, combustibil, construcții și transport”, a adăugat Wooley, citat de The Guardian.

O colegă a sugerat că ar putea folosi deşeurile rămase de la fermele de muşte din specia „soldat negru”. Larvele lor conțin proteine și alți compuși nutritivi, astfel că sunt crescute pentru hrana animalelor, dar şi pentru faptul că descompun deșeurile. Muștele adulte sunt mai puțin utile și sunt aruncate după durata lor scurtă de viață. Echipa lui Wooley a încercat să le utilizeze carcasele pentru a face materiale utile din deşeuri.

Cercetătorii au descoperit că un polimer pe bază de zahăr, chitina, este o componentă importantă a muștelor și întărește coaja sau exoscheletul insectelor și crustaceelor. Creveții și cojile de crab sunt deja folosite pentru extracția chitinei. Potrivit oamenilor de ştiinţă, pulberea de chitină obținută din muște ar fi mai pură decât cea de la crustacee, iar obținerea chitinei de la muște ar putea evita îngrijorările legate de unele alergii la fructe de mare.

Oamenii de știință speră că vor putea în curând să creeze bioplastice precum policarbonați sau poliuretani, care sunt fabricați în mod tradițional din produse petrochimice, din muște. Aceste materiale plastice nu vor contribui la problema poluării cu plastic.

„Într-un final, am dori ca insectele folosească deșeurile de plastic ca sursă de hrană, apoi le-am recolta și le-am colecta componentele pentru a face plastic nou. Așadar, insectele nu ar fi doar sursa [plasticului], dar ar consuma și plasticul aruncat”, a spus Wooley.

Foto: Freepik