Stiri

Mircea Fechet: Sistemul Garanție-Returnare este probabil printre cele mai eficiente în gestionarea deșeurilor din România

2
min
23/4/2024

5 milioane de PET-uri colectate în fiecare zi în România.

Marți, ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarant că Sistemul Garanție-Returnare (SGR) este probabil printre cele mai eficiente în gestionarea deșeurilor din România, anunțând depășirea pragului de 5 milioane de PET-uri colectate zilnic. În timpul unei acțiuni de curățenie în Parcul Operei din Capitală, cu ocazia prezentării în Senatul României a propunerii legislative pentru instituirea Zilei Naționale de Curățenie, ministrul a subliniat beneficiile acestei inițiative pentru autoritățile locale, facilitând gestionarea cheltuielilor și planificarea mai eficientă a acțiunilor de ecologizare, relatează Agerpres.

"O Zi Naţională a Curăţeniei cred că e binevenită, e binevenit cadrul legislativ necesar pentru a avea o astfel de zi. Este o lege care permite autorităţilor locale, primăriilor să deconteze anumite cheltuieli şi să îşi planifice mai bine aceste activităţi de ecologizare. Bineînţeles că astfel de acţiuni se întâmplă, dacă nu săptămânal, oricum foarte des în România. Personal, am participat la foarte multe şi urmăresc grupuri şi pagini în social media unde observ că foarte mulţi voluntari din România aleg să facă curăţenie până la urmă, în urma altor cetăţeni care aleg să lase mizerie”, a spus ministrul Mediului.

Fechet a participat marți la o acțiune de ecologizare în Parcul Operei din București, organizată de Asociația Let's Do It, Romania și spune că nu a găsit PET-uri din SGR aruncate.

„Aş mai adăuga faptul că în puţinele minute în care astăzi am participat la această acţiune n-am găsit niciun PET din Sistemul Garanţie-Returnare. Au fost câteva bidoane pe care le-am găsit şi câteva doze de de băuturi, însă niciunul din SGR. Asta îmi dă încredere în legătură cu faptul că sistemul de garanţie-returnare este probabil cel mai bun sistem de management al deşeurilor din România, care nu doar că va genera locuri de muncă şi investiţii, dar va avea ca rezultat o natură mai curată pe care ne-o dorim cu toţii. Mai anunţ faptul că din calculele noastre, am spart bariera celor 5 milioane de PET-uri colectate în fiecare zi în România. Este o cifră impresionantă şi tendinţa este aceea de creştere", a mai precizat Mircea Fechet.

Fechet se numără printre semnatarii inițiativei legislative pentru instituirea unei zile naționale de curățenie și, spune el, are asigurat sprijinul Ministerului Mediului. Ministrul a evidențiat faptul că anul precedent, Grada de Mediu a sancționat primării, persoane fizice și juridice cu 13,5 milioane de lei pentru depozite ilegale de deșeuri.

În cadrul unei conferințe de presă și a unei acțiuni de curățenie, care a avut loc în data de 16 aprilie, la depunerea în Senatul României a inițiativei legislative pentru instituirea Zilei Naționale de Curățenie, Fechet a subliniat scopurile acestei inițiative: consolidarea legislației în protecția mediului, reducerea extinderii zonelor cu depozite ilegale de deșeuri, promovarea implicării civice și educației în domeniul protecției mediului, și încurajarea responsabilității ecologice în rândul copiilor.

Foto: InquamPhotos / George Călin