Stiri

Ministrul Mediului: E vina cetăţenilor că România nu deviază deşeurile de la groapa de gunoi

3
min
6/7/2023

Ministrul Mediului a spus că vina pentru faptul că România nu reuşeste să devieze de la groapă 90% din deşeurile pe care le produce le revine cetăţenilor.

Mai mult, Tánczos Barna a sugerat că cei responsabili de colectarea reciclabilelor îşi fac treaba în ceea ce priveşte reciclarea.

„Va trebui să ajungem la acea deviere de la groapă de 90% şi, teoretic, va trebui să desfiinţăm gropile de gunoi prin colectare separată şi prin creşterea gradului de reciclare”, a spus Barna într-o nouă conferinţă din seria „România Inteligentă”.

„Acest lucru nu ne va ocoli. Aceste ţinte obligatorii vor veni şi în România şi cea mai importantă concluzie, din punctul meu de vedere, este că nu se pot asigura servicii de calitate,  nu se poate ajunge la realizarea ţintelor, nu putem avea rezultate bune dacă nu pornim cu primul pas, colectarea separată la nivelul individului”, a adăugat el.

„Putem acuza firmele de salubritate, primăria, putem amenda primăriile şi facem acest lucru. Primăriile plătesc milioane de lei annual pentru nerealizarea ţintelor. Aceste amenzi sunt plătite practic din buzunarul cetăţeanului. Nu vom ajunge niciodată la servicii de calitate dacă nu pornim cu primul pas, colectarea separată la noi în bucătărie”, a mai spus Ministrul Mediului.

Barna a fost întrebat ce crede despre frustrarea multor români care colectează selectiv, atunci când văd că reciclabilele lor sunt puse laolaltă cu deşeurile menajere de către agenţii de salubrizare şi sunt tentaţi să renunţe la colectarea separată.

„Faptul că aceşti saci de deşeuri colectate separat se pun în aceeaşi maşină, nu înseamnă că se duc la groapă. Acele deşeuri se duc pe liniile de sortare”, a spus ministrul.

Acesta a mai spus că România va trebui să asigure includerea biodegradabilului în ţinta de colectare separată şi de deviere de la groapă.

„Trebuie să rezolvăm problema compostării şi să demonstrăm faptul că prin compostare şi prin colectare separată a biodegradabilului contribuim la realizarea ţintei”, a concluzionat el.

Foto: Tánczos Barna/Facebook