Stiri

Ministrul Mediului: România are cifre ruşinoase la colectare separată, depozitare, compostare

3
min
15/9/2023

Există peste 100 de acte normative privind gestionarea deşeurilor pe care toţi primarii din România ar trebui să le citească şi ţara noastră are nevoie de o sistematizare şi de armonizare a practicii, potrivit lui Mircea Fechet.

România are cifre ruşinoase la capitolele colectare separată, tratare, depozitare şi compostare, potrivit Ministrului Mediului, Mircea Fechet.

Din această cauză, ţara noastră este vizată de proceduri de infringement din partea Curţii Europene de Justiţie, a spus ministrul joi, la o masă rotundă privind instrumentarea finanţărilor din fonduri PNRR pentru Centrele de Colectare cu Aport Voluntar destinate marilor aglomerări urbane.

„Managementul deşeurilor este o preocupare nu doar pentru Ministerul Mediului, ci o temă de interes până la nivelul Cancelariei Prim-Ministrului. Ne interesează, în general, modul în care gestionăm deşeurile, deoarece, chiar dacă am evoluat la atât de multe capitole ca ţară, din păcate, în ceea ce priveşte gestionarea deşeurilor suntem în urmă faţă de statele membre. Avem cifre ruşinoase la capitolele colectare separată, tratare, depozitare, compostare şi, din acest motiv, suntem obiectul unor proceduri de infringement din partea Curţii Europene de Justiţie”, a spus Fechet, citat de News.ro.

„Întâlnirea de astăzi este menită să tragă nişte concluzii sănătoase, astfel încât, după ce vom semna contractele de achiziţie pentru CAV-uri, sperăm să fie bine gestionate şi să-şi atingă obiectivele, pentru că avem nenumărate exemple de investiţii în domeniul deşeurilor care nu sunt folosite”, a spus ministrul în cadrul evenimentului, organizat de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Integrată a Deşeurilor Municipale în Municipiul Bucureşti.

Conform acestuia, există peste 100 de acte normative privind gestionarea deşeurilor pe care toţi primarii din România ar trebui să le citească şi ţara noastră are nevoie de o sistematizare şi de armonizare a practicii.

„Admiţând că este nevoie de o asanare a legislaţiei, avem nevoie şi de o sistematizare şi de armonizare a practicii. Mi se spune că unii primari au decis că nu sunt interesaţi de astfel de investiţii, însă le atrag atenţia că va veni acea zi când nu ne vom mai putea preface că nu ştim ce prevede legislaţia de mediu”, a mai spus Mircea Fechet.

Foto: Freepik