Stiri

Ministrul Mediului, chemat să prezinte un plan pentru închiderea rapidă a depozitelor de deşeuri neconforme

3
min
9/1/2024

Preşedintele Comisiei pentru mediu din Senat, Aurel Oprinoiu (USR), i-a cerut Ministrului Mediului, Mircea Fechet, să vină în Parlament şi să prezinte un plan de măsuri concrete pentru închiderea rapidă a depozitelor de deşeuri municipale care nu respectă standardele europene de siguranţă.

Reacţia lui Oprinoiu a venit după ce România a fost anunţată de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene că trebuie să plătească 1,5 milioane de euro pentru gropile de gunoi neconforme pe care le-a ţinut deschise în ultimii cinci ani, în ciuda avertismentelor UE.

„Îl voi invita pe Ministrul Mediului, Mircea Fechet, la Comisia pentru mediu din Senat, să ne explice de ce s-a ajuns în situaţia în care românii nu numai că vor mai suferi de pe urma mirosurilor, dar vor fi şi obligaţi să plătească penalităţi pentru faptul că statul român nu a fost în stare să închidă gropile de gunoi neconforme! De mai bine de cinci ani UE ne atrage atenţia că avem zeci de depozite de deşeuri neconforme şi tot de atâţia ani ministerul şi autorităţile se uită în altă parte. Mircea Fechet trebuie să ne spună ce va întreprinde pentru închiderea rapidă a depozitelor neconforme", a spus Oprinoiu într-un comunicat al USR transmis, sâmbătă, către Agerpres.

În octombrie 2018, CJUE a constatat faptul că România, deşi era obligată, nu a închis 68 de depozite neconforme de deşeuri, care în realitate sunt gropi de gunoi ce nu au autorizaţie de exploatare, ceea ce echivalează cu neîndeplinirea obligaţiilor asumate de România prin aderarea la UE. Între timp, doar jumătate dintre ele au fost închise, în prezent rămânând 31 de depozite neconforme de deşeuri, sursă de poluare periculoasă şi de mirosuri supărătoare.

În România, aproximativ 30.000 de persoane mor anual din cauza poluării, iar datele statistice medicale demonstrează că pierdem 4 ani din viaţă din cauza calităţii scăzute a aerului.

Foto: Freepik/Mircea Fechet/Facebook