Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a condamnat România să plătească o amendă de 1,5 milioane de euro pentru că nu a închis zeci de gropi de gunoi neconforme.
La această sumă se adaugă penalizări de 600 de euro pe zi pentru fiecare astfel de groapă de gunoi neautorizată.
Curtea constatase eşecul ţării noastre de a-şi îndeplini obligaţiile privind impactul deşeurilor încă din 2018. Acum cinci ani, instituţia europeană a stabilit că România nu a oprit depozitarea deşeurilor şi nu a închis 68 de gropi de gunoi a căror utilizare nu a fost autorizată. În 2022, considerând că România încă nu a respectat hotărârea din 2018, Comisia Europeană a demarat o nouă acţiune împotriva ţării noastre pentru neîndeplinirea obligaţiilor.
Într-un comunicat al CJUE din 14 decembrie 2023, instituţia a subliniat că România încă nu a închis 31 de locaţii neautorizate.
„Implementarea incompletă a hotărârii din 2018 presupune un risc semnificativ de poluare și consecințe grave asupra sănătății umane, în special prin eliberarea de substanțe chimice nocive în sol, aer și apă”, arată comunicatul.
„ În plus, neîndeplinirea obligațiilor persistă mai mult de patru ani, ceea ce reprezintă o durată considerabilă”, se mai precizează în anunţul CJUE, adăugând că sancţionarea acestor nerespectări de legislaţie sunt menite să prevină încălcări similare în viitor.
Totuşi, Curtea a specificat că a ţinut cont în stabilirea amenzii atât de gravitatea încălcării şi durata acesteia, cât şi de capacitatea de plată a României.
Legea stabilită la nivelul Uniunii Europene privind gestionarea deşeurilor este menită să prevină sau să reducă pe cât posibil efectele negative ale depozitării deşeurilor asupra mediului şi asupra sănătăţii europenilor.
Foto: Freepik