Smart City

Ministerul Mediului oferă fonduri pentru 350 de mijloace de transport public nepoluante

3
min
16/9/2020

Bugetul total este de 480 de milioane de lei pentru anul 2020.

Ministerul Mediului a lansat în dezbatere publică ghidul de finanțare pentru transport public ecologic în aglomerările urbane. Programul de finanțare are prevăzut un buget de 480 de milioane de lei pentru anul 2020 şi vizează îmbunătățirea calității aerului și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Prin accesarea acestui program, primăriile vor putea achiziționa mijloace de transport 100% electrice – autobuze electrice, troleibuze, tramvaie, dar și autobuze electric-hibride sau alimentate cu gaz natural comprimat (GNC).

Avem pentru acest program 480 de milioane de lei și vor contribui, sperăm noi, cu aproximativ 350 de mijloace de transport public în comun la nivel național care vor fi în beneficiul cetățenilor. În următoarele 30 de zile programul este în consultare publică, astfel încât orice persoană sau parte interesată poate să intervină să avem un program cât se poate de bun”, a declarat Costel Alexe.

El a menționat că Ministerul Mediului va suporta 80% din cheltuielile pentru achiziționarea unui astfel de mijloc de transport în comun "prietenos cu mediul", restul de 20% fiind contribuția fiecărei administrații locale.

Administrațiile publice locale sub 50.000 de locuitori vor putea primi finanțare de un milion de lei, administrațiile publice locale între 50.000 şi 250.000 de locuitori vor putea primi finanțare până la 40 milioane de lei, iar administrațiile de peste 250.000 de locuitori vor putea primi finanțare până la 54 de milioane de lei. Acest program va fi avantajos pentru cei care astăzi au probleme cu poluarea aerului în aceste comunități”, a mai precizat Alexe.

În prima fază, proiectul se adresează celor 14 aglomerări cu depășiri frecvente ale valorilor maxime, adică municipiile București, Bacău, Brăila, Brașov, Constanța, Cluj-Napoca, Craiova, Galați, Iași, Pitești, Ploiești și Timișoara, la care se adaugă orașul Măgurele din județul Ilfov și comuna Brazi din județul Prahova.

Proiectul ghidului de finanțare va putea fi consultat pe site-ul Ministerului Mediului, iar persoanele interesate oferi sugestii sau pot propune eventuale modificări. După această perioadă, vom promova Ordinul de ministru care aprobă ghidul și, până la sfârșitul lunii octombrie, vom deschide sesiunea de finanțare. Fac un apel la toți primarii localităților beneficiare să se asigure că au toată documentația pregătită pentru depunere, pentru a ne putea mișca foarte repede”, a mai transmis ministrul.