Stiri

Ministerul Mediului va achiziționa echipamente de monitorizare a calității aerului în cele mai poluate orașe din România

3
min
22/12/2020

Trei dintre orașele românești sunt în top 5 cele mai poluate orașe din Europa cu NO2.

Conform unui studiu realizat de compania europeană de cercetare CE Delft în 432 de orașe europene, s-a constatat că trei dintre orașele românești sunt printre cele mai poluate din Europa cu NO2. În studiu au fost incluse 21 de orașe din România.

București, Cluj Napoca și Brașov sunt principalele afectate, particulele fine PM2.5 și PM10 având un important impact negativ asupra costurilor necesare pentru îngrijirea problemelor de sănătate cauzate de poluarea aerului, urmate de emisiile de oxizi de azot NO2, emisii cauzate în special de mașinile vechi și cele diesel.

Pentru o bună determinare a nivelului de poluare, cât și pentru informarea oamenilor cu privire la acest aspect, Ministerul Mediului va cumpăra echipamente de monitorizare a calității aerului.

Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului va primi în plus 30 de analizatoare pentru monitorizare automată a particulelor în suspensie, fracțiile PM10 și PM2,5 pentru București-Ilfov, 50 de senzori de monitorizare a calității aerului pentru București-Ilfov și 4 autolaboratoare echipate cu aparatura necesară monitorizării calității aerului pentru București, Iași, Brașov și Bacău.

În cadrul aceluiași contract se va finanța și dezvoltarea unei aplicații pentru telefoanele mobile care să informeze cetățenii despre calitatea aerului respirabil în orașele de reședință.

Costul achizițiilor este de 11,7 milioane de lei și va fi asigurat din Fondul pentru Mediu.