Stiri

București, Cluj-Napoca și Brașov, în top 5 european al poluării din cauza traficului

4
min
30/10/2020

Un bucureștean plătește 3.000 de euro pe an pentru impactului poluării asupra aerului.

Un raport recent al Alianței Europene pentru Sănătate Publică (EPHA) cuantifică valoarea monetară a deceselor premature, a îngrijirilor medicale și a zilelor de muncă pierdute în 432 de orașe europene. Analiza realizată de firma CE Delft pentru EPHA, un ONG cu sediul la Bruxelles, a vizat cei trei poluanți principali ai aerului – particulele, dioxidul de azot și ozonul -, precum și costurile sociale, adică costurile directe legate cu îngrijirile medicale și indirecte precum reducerea speranței de viață sau maladiile precum bronșitele cronice grave.

Astfel, România ocupă trei poziții din primele cinci la nivel european în topul poluării cu NO2, emisii produse în special de mașinile vechi și de cele diesel. București, Cluj-Napoca și Brașov sunt printre cele mai poluate orașe europene cu substanța clasificată drept cancerigen de mare risc.

De asemenea, studiul a arătat că românii sunt europenii cei mai afectați negativ de costurile cauzate de impactul poluării aerului asupra sănătății. Bucureștiul este orașul european ai cărui locuitori au cele mai mari pierderi anuale din cauza impactului poluării aerului, 3.004 euro pe cap de locuitor. Și locuitorii altor orașe din România plătesc un preț mare pentru poluarea pe care o inspiră: în Iași – 1.221 euro, Brașov – 1.710 euro, Cluj-Napoca – 1.532 euro, Timișoara – 1.643 euro.

În principalele orașe românești afectate (București, Timișoara și Brașov) particulele fine PM2.5 și PM10 au cel mai important impact negativ asupra acestor costuri, urmate de emisiile de oxizi de azot NO2, emisii cauzate în special de mașinile vechi și cele diesel. O creștere de doar 1% a numărului de mașini într-un oraș duce la creșterea costurilor sociale cauzate de poluarea aerului cu 0,5%. Astfel, studiul european concluzionează că reducerea poluării aerului ar trebui să devină o prioritate de sănătate publică în orașele Europei.

Foto credit: I Love Cluj