Stiri

Ministerul Mediului anunţă semnarea primelor contracte de finanţare din PNRR pentru managementul apei, în valoare de peste 60 milioane euro

9
min
1/8/2022

Cele trei contracte semnate cu Administrația NAțională Apele Române vor permite autorităților să fie mai operative în lupta cu schimbările climatice.

Ministrul Tanczos Barna afirmă că, fie că e vorba de întreţinerea în bune condiţii şi monitorizare a lucrărilor hidrotehnice existente, de prevenirea şi gestionarea situaţiilor de urgenţă prin echipamente performante sau de digitalizare şi automatizare, toate aceste investiţii vor asigura populaţiei un grad crescut de siguranţă şi o reducere semnificativă a riscului la inundaţii.

Ministrul mediului, apelor şi pădurilor, Barna Tanczos şi Gabriel Francisc Ştika, director general al Administraţiei Naţionale „Apele Române” (ANAR) au semnat primele contracte de finanţare cu ANAR, pentru trei investiţii cuprinse în Componenta 1 – Managemenul apei din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

”Cele trei contracte semnate astăzi cu AN „Apele Române”, cu o valoare totală de 60,5 milioane de euro, ne vor permite să fim şi mai operativi în lupta cu schimbările climatice, fenomene care ne afectează pe toţi şi ale căror efecte se resimt chiar şi astăzi.

Citește și: ANALIZĂ De ce istoria nu se repetă și când vine vorba de climă?

Fie că e vorba de întreţinerea în bune condiţii şi monitorizare a lucrărilor hidrotehnice existente, de prevenirea şi gestionarea situaţiilor de urgenţă prin echipamente performante sau de digitalizare şi automatizare, toate aceste investiţii vor asigura populaţiei un grad crescut de siguranţă şi o reducere semnificativă a riscului la inundaţii. 

Echipele ANAR vor fi instruite şi dotate cu echipamente performante, vor putea ajunge în timp mult mai scurt în zonele afectate de fenomene periculoase şi vor putea monitoriza mult mai bine infrastructura de apărare împotriva inundaţiilor”, a subliniat ministrul Barna Tanczos.

Primul contract de finanţare, de 2,5 milioane de euro, vizează reconfigurarea actualului mecanism economic al Administraţiei Naţionale „Apele Române”, în vederea asigurării modernizării şi întreţinerii sistemului naţional de gospodărire a apelor, precum şi a implementării corespunzătoare a Directivei-cadru privind apa şi a Directivei privind inundaţiile.

Citește și: ANALIZĂ Soarele invizibil de pe acoperiș

Cel de-al II-lea contract de finanţare este aferent investiţiei I4.- Adaptarea la schimbările climatice prin automatizarea şi digitalizarea echipamentelor de evacuare şi stocare a apei la acumulări existente pentru asigurarea debitului ecologic şi creşterea siguranţei alimentării cu apă a populaţiei şi reducerea riscului la inundaţii.

Cel de-al III-lea contract de finanţare prin PNRR, aferent I 5 constă în dotarea adecvată a administraţiilor bazinale pentru monitorizarea infrastructurii, prevenirea şi gestionarea situaţiilor de urgenţă, pentru aceste dotări fiind alocată suma de 35 milioane de euro. Această investiţie propune echiparea a 11 administraţii bazinale cu trei categorii mari de dotări necesare pentru prevenirea şi gestionarea situaţiilor de urgenţă. 

Sursa foto: Facebook/Tanczos Barna