Stiri

Media poluării acvatice în România: 50 de saci de deșeuri pe cursul unui pârâiaș

7
min
20/9/2022

În acţiunea de igienizare au fost curăţate de gunoaie cursurile râurilor Jiu, Amaradia, Maleia.

Angajaţii Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Jiu au igienizat şapte cursuri de apă din bazinul hidrografic administrat, în cadrul Campaniei "Let's do It, Romania!", reuşind să strângă 350 saci de gunoi.

O sută de voluntari

Potrivit ABA Jiu, în acţiunea de igienizare au fost implicaţi aproximativ o sută de voluntari care au adunat 350 de saci de deşeuri, plastic, pet-uri, doze de aluminiu, sticle, etc., printre cursurile de apă curăţate de gunoaie aflându-se râurile Jiul, Amaradia, Maleia.

Citește și: 750 de milioane de euro au plătit cinci mari companii petroliere pentru a beneficia de o imagine verde

"Administraţia Bazinală de Apă Jiu a participat sâmbătă, la Ziua Naţională de Curăţenie , fiind partener alături de organizatori şi alte instituţii în judeţul Dolj. Dotaţi cu saci şi mănuşi, voluntarii A.B.A Jiu din judeţele Dolj şi Hunedoara s-au alăturat organizatorilor <Let's do It, Romania!> implicându-se astfel prin acţiunile de igienizare a cursurilor de apă în păstrarea unui mediu mai sănătos şi păstrarea apelor curate.

Prima acţiune de igienizare a fost desfăşurată de către angajaţii Sistemului Hidrotehnic Independent Petroşani care au acţionat pe cursurile de apă: râurile Maleia şi Băniţa de unde au adunat 175 de saci de deşeuri şi malurile Lacului de Acumulare Valea de Peşti, râul Jiul de Vest, în zona Prizei Buta şi principalii afluenţi din Câmpu lui Neag unde s-au strâns 90 de saci de deşeuri", afirmă reprezentanţii ABA Jiu.

Pet-uri, doze bere şi suc, sticle, plastic

De asemenea, voluntarii de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Dolj au strâns gunoaiele de pe malurile râului Jiu şi pârâului Prodila, în zona localităţii Podari, în urma igienizării cursurilor de apă adunând 35 de saci cu pet-uri, doze bere şi suc, sticle, plastic. Formaţiile de lucru Scaeşti, Brabova şi Robăneşti au curăţat manual râurile Jiu, amonte şi aval de Pod Bucovăţ, Barajul Işalniţa şi râul Amaradia în zona Troaca, mal stâng aval pod CF, de unde au adunat 46 de saci.

Citește și: Reciclarea în UE, creștere de 50% în 16 ani. România, pe ultimul loc 

Potrivit directorului ABA Jiu, Răzvan Şerban, instituţia s-a alăturat organizatorilor „Let's do It, Romania!” încă din primul an de organizare a acţiunii de curăţenie naţională în aceeaşi zi.

"Este cunoscut faptul că angajaţii ABA Jiu igienizează periodic cursurile de apă, rezultatul acestor acţiuni observându-se astăzi, în unele locaţii unde cantitatea de gunoi a fost mult mai mica decât în alţi ani. Trebuie să conştientizăm că numai acţionând împreună putem păstra apele curate şi un mediu sănătos", afirmă directorul ABA Jiu.

Sursa foto: ABA Jiu