Stiri

Ţara din Europa unde mâncarea ar putea deveni insuficientă pentru populaţie

3
min
16/3/2023

Iarna anului 2023 nu a rezolvat problemele provocate de seceta din 2022, lipsa apei îngrijorând fermierii cu privire la producţia de mâncare.

Regatul Unit se confruntă cu riscul de a nu putea să producă alimentele necesare consumatorilor, a avertizat un lider agricol.

La începutul acestei săptămâni, National Drought Group a anunţat că condiţiile uscate din Anglia sunt deja aproape la fel de grave ca cele de vara trecută, deşi vorbim de luna februarie.  

„Avem 63% din râuri sub nivelul pe care ar trebui să fie”, a spus Minette Batters, președinta Uniunii Naționale a Fermierilor din Anglia și Țara Galilor, potrivit The Guardian.

Batters a solicitat o soluţie „urgentă”, adăugând că problema este „uriaşă”.

Mai poţi citi şi: Alertă într-o ţară din Europa. Resursele de apă şi mâncare sunt puse la risc de criza climatică

Pentru a aborda problema crizei de apă tot mai acute, sunt necesare noi rezervoare de apă în toată Anglia, potrivit lui Batters, întrucât în Marea Britanie nu au fost construite noi rezervoare de când industria apei a fost privatizată în 1989.

Lipsa acută de salate și legume în Marea Britanie a condus la rafturi goale și a determinat unele supermarketuri să raționeze vânzarea de produse precum ardei, castraveți și roșii. Aceste probleme au fost cauzate în principal de vremea rece și de înghețurile din cele mai importante regiuni exportatoare din Spania și Africa de Nord.

Rafturile goale au atras atenţia asupra securităţii alimentare a Regatului Unit, unde 40% din alimentele ţării sunt importate, iar femierii britanici au avertizat că acest lucru au lăsat Marea Britanie vulnerabilă la şocurile din exterior.

Mai poţi citi şi: Planeta riscă să intre într-un „ciclu fatal” din cauza crizei climatice. Ce soluţii propun cercetătorii

Însă şi fermierii au o parte de vină în criza de apă, potrivit lui Craig Bennett, directorul executiv al Wildlife Trusts. „Sistemul nostru agricol a fost îngrozitor în ceea ce priveşte încurajarea fermierilor în a folosi apa în mod corespunzător. Abordarea a fost iresponsabilă, ca și cum apa ar fi o resursă nelimitată”, a spus el.

Şi consumatorii ar trebui să folosească apa mai eficient. Pe lângă evitarea risipei, oamenii pot economisi apă adoptând o dietă vegană, potrivit lui Bennett, întrucât o suprafaţă mare de teren este folosită pentru cultivarea hranei animalelor.

Foto: jcomp/Freepik