Stiri

Obiectivele privind biodiversitatea propuse pentru 2050 vor fi ratate din cauza schimbărilor climatice

3
min
16/12/2020

Omenirea ratează și îndeplinirea obiectivelor privind protejarea biodiversității pentru 2020.

Mare parte din obiectivele existente și cele propuse după anul 2020 sunt în pericol de a fi complet compromise din cauza schimbărilor climatice. Potrivit unui studiu nou, încălzirea climatică accelerează pierderea biodiversității.

În jur de un milion de specii de plante și animale sunt pe cale de dispariție la nivel mondial. Cel puțin 13 din cele 17 obiective privind sustenabilitatea ale Națiunilor Unite depind de biodiversitate. Pierderea continuă a biodiversității creează umanității probleme ecologice, sociale și economice.

În afară de supra-exploatarea resurselor naturale pe pământ și în apă și de poluarea mediului, schimbările climatice de asemenea cauzează pierderea diversității biologice. Acest impact va crește în viitor”, a declarat Almut Arneth, de la Institutul pentru Tehnologie Karlsruhe.

Ea a condus un studiu care a fost publicat în revista Proceedings of the National Academy of Sciences, sub numele „Obiectivele privind biodiversitatea de după 2020 trebuie să țină cont de schimbările climatice”. În studiu, oameni de știință din Germania, Franța, Italia, Spania, Rusia, Africa de Sud, Mexic și Japonia au analizat obiectivele privind biodiversitatea care au fost adoptate în 2010, cu termen limită în 2020. Cele mai multe dintre aceste obiective vor fi ratate. Apoi, cercetătorii au studiat obiectivele negociate pentru a fi îndeplinite până în 2030, cel târziu – 2050. Au descoperit că și acestea, unele deja existente, altele propuse, sunt în pericol de a fi atinse, din cauza schimbărilor climatice, chiar dacă temperatura medie globală va rămâne la limita minimă de creștere prevăzută.

Studiul subliniază nevoia de a reduce rapid și radical emisiile de gaze cu efect de seră provocate de oameni și de a aborda schimbările climatice. În schimb, măsurile pentru protejarea biodiversității ar putea aduce beneficii protecției climatice.