Stiri

Rusia și China se opun ca o suprafață importantă din Antarctica de Est să fie desemnată arie marină protejată

3
min
25/10/2022

Regiunea vizată include aproape două milioane de kilometri pătraţi din Antarctica de Est, Peninsula Antarctică şi Marea Weddell.

Peste 20 de ţări se reunesc luni în oraşul australian Hobart pentru a dezbate probleme de mediu vitale pentru viitorul Oceanului Antarctic, informează DPA.

Cea de-a 41-a Conferinţă a Comisiei pentru conservarea resurselor marine vii ale Antarcticii (CCAMLR) va avea drept obiectiv desemnarea unor noi arii marine protejate, precum şi condiţii mai stricte pentru pescuitul de krill.

Micul krill, neputincios în fața pescuitului

În prima săptămână a conferinţei, comitetul ştiinţific se va întruni pentru a discuta problemele de pe agendă. Pe baza rezultatelor discuţiilor, comitetul va emite un set de recomandări săptămâna următoare.

Regiunea vizată include aproape două milioane de kilometri pătraţi din Antarctica de Est, Peninsula Antarctică şi Marea Weddell, care găzduieşte o mare varietate de specii.

CCAMLR a fost înfiinţată în 1980. Este formată din 26 de state şi Uniunea Europeană.

Aria protejată din Marea Weddell, unde trăieşte o mare varietate de specii animale, va fi cea mai vastă arie marină protejată din lume. Demersurile pentru desemnarea acestei zone drept arie protejată au început în 2016 însă nu au avut succes până în prezent.

Deşi 25 dintre cei 27 de membri sunt în favoarea proiectului, nu a existat niciodată un progres major din cauza opoziţiei Chinei şi a Rusiei. Deciziile CCAMLR trebuie să fie unanime.

O altă problemă este pescuitul de krill. Aceste crustacee micuţe sunt pescuite pentru a produce ulei şi hrană pentru peşti, dar creşterea pescuitului de krill reprezintă un pericol pentru Antarctica întrucât toate speciile care trăiesc în regiune depind de aceste animale minuscule.

Sursa foto: PxHere