Stiri

Majoritatea românilor consideră că schimbările climatice sunt cauzate de oameni (sondaj)

3
min
6/7/2023

Deşi majoritatea românilor consideră că schimbările climatice sunt generate de activităţile oamenilor, mai puţin de jumătate ar folosi mai des transportul în comun pentru a proteja planeta.

Totodată, românii consideră în proporţie de 79,5% că, în ultimii 30 de ani, au avut schimbări climatice mari şi foarte mari, iar 70% cred că schimbările sunt cauzate de activităţile economice ale oamenilor, potrivit unui sondaj INSCOP Research, efectuat la comanda Partidului Verde.

Cu toate acestea, doar aproximativ 49% dintre români ar folosi mai des transportul în comun în locul celui personal, pentru a diminua emisiile de gaze cu efect de seră care conduc la încălzirea planetei şî poluează aerul pe care îl respirăm.

Sondajul a fost realizat pe un eşantion aleatoriu de 1.000 de persoane în perioada 1-13 februarie 2023.

Chestionarul a dezvăluit că 90% dintre români vor ca în ţara noastră să se înfiinţeze un Tribunal de Mediu care să judece infracţiunile de mediu. Mai mult, 81% sunt împotriva defrişărilor pădurilor pentru deschiderea a noi exploatări pe bază de cărbune şi 67% sunt îngrijoraţi de seceta severă şi perioadele de caniculă.

În clasamentul opțiunilor de vot bazat pe răspunsurile a 68% din totalul eșantionului, respectiv ale românilor care au exprimat o opțiune de vot, indiferent dacă sunt siguri sau nu că se vor prezenta la urne, PSD ar obţine 30,4%, urmat de PNL cu 21,6%, AUR cu 19,1%, USR cu 10,9%, UDMR cu 4,3%, Partidul Pro România cu 3% și PMP cu 2,9%.

Partidul Verde este cotat cu 2,7%, urmat de PER, cu 1,6%, Partidul SOS România cu 0,9%, Forța Dreptei cu 0,7%, Partidul REPER cu 0,1%, independent cu 0,3% și altul cu 1,5%.

Foto: Freepik