Stiri

Risc maxim la centrala nucleară Zaporojie. Ce trebuie să le știi despre colosul nuclear

5
min
24/8/2022

Centrala nucleară de la Zaporojie din Ucraina este în centrul atenției de când a început războiul, mai ales după ce Kievul a acuzat Rusia că a bombardat din nou centrala și că a deteriorat senzorii de radiații.

Centrala, aflată pe teritoriul controlat de Rusia, a fost bombardată și vineri. Moscova dă vina pe forțele ucrainene pentru bombardamentele intense.

Dacă un obuz ar penetra structura de siguranță a unuia dintre reactoare, consecințele ar fi catastrofale. Nu neapărat explozia în sine, ci norul radioactiv care s-ar forma ulterior, care poate fi purtat de vânt prin Europa și Asia.

Citește și: FOTO Parcul Regele Mihai, afectat de secetă, abandonat de Primăria Capitalei

Potrivit experților, în eventualitatea unei explozii vor avea loc evacuări pe scară largă a populației după generarea unui nor radioactiv, care nu este vizibil, dar este detectabil cu aparatura de specialitate, și cel mai probabil efectele devastatoare vor fi simțite peste mai mulți ani.

Pot fi expuneri acute la radiații ale populație, pe moment, dar pe termen lung, o evoluție ale afecțiunilor cancerigene.

Citește și: Pentru cele peste 15.000 de PET-uri și doze de aluminiu colectate de participanții la Electric Castle, Lidl România donează 200.000 de lei pentru renovarea castelului Bánffy din Bonțida

Apoi, din cauza poziției geografice a centralei de la Zaporojie, un val radioactiv ar putea ajunge în toate colțurile Europei. Pentru că este situată în centrul Europei, indiferent cum va sufla vântul, tot vor exista oameni contaminați.

Nu se pot face astfel de predicții la acest moment, dar riscul cel mai mare îl reprezintă activitățile militare din apropierea centralei.

Sursa foto: Wikipedia