Stiri

Mai multe decese din cauza poluării din India, în 2019: 1,67 milioane de oameni!

3
min
24/12/2020

În 2017 au decedat din această cauză 1,24 milioane de persoane.

Aerul toxic a ucis mai multe persoane în India în 2019 în comparație cu 2017, conform unui raport guvernamental publicatde jurnalul Planetary Health al The Lancet. Anul trecut au fost înregistrate 1,67 milioane de decese asociate poluării aerului, reprezentând 18% din numărul total al deceselor.

Studiul anterior, din 2017, arăta că 1,24 milioane de morți - sau 12,5% din totalul deceselor -, au fost asociate cu calitatea proastă a aerului. Analiza a constatat că poluarea a provocat cazuri de boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC), infecții respiratorii, cancer pulmonar, boli cardiace, accident vascular cerebral, diabet, tulburări neonatale și cataractă.

Acesta este prețul pe care India îl plătește pentru dezvoltarea economică. Guvernul a indicat într-un comunicat că țara va trebui să investească mai mult în programe de control al poluării la nivel statal pentru a-și îndeplini obiectivul de a deveni o economie de 5 trilioane de dolari până în 2024, de la aproximativ 2,9 trilioane de dolari în prezent.

În urma restricțiilor de prevenire a răspândirii pandemiei de Covid-19, New Delhi, cea mai poluată capitală din lume, a înregistrat cele mai mari pierderi economice pe cap de locuitor.

Îmbunătățirea calității aerului în întreaga Indie în timpul perioadei de carantină asociată COVID-19 și creșterea sa odată cu relaxarea restricțiilor, furnizează indicii interesante asupra felului în care reducerea poluării aerului este posibilă odată cu reducerea activității umane”, a adăugat jurnalul.

Decesele din 2019 au condus la o pierdere totală de 36,8 miliarde de dolari sau 1,36% din produsul intern brut (PIB) al Indiei, persoanele sărace și statele intens populate Uttar Pradesh și Bihar suferind cele mai mari pierderi economice raportate la PIB-ul lor.

Cu toate că rata mortalității asociată poluării aerului din gospodării a scăzut cu 64,2% din 1990 până în 2019, rata mortalității asociată cu poluarea prin microparticule din mediul înconjurător a crescut de peste două ori (115,3%), potrivit The Lancet.

Cele trei localități principale ale Indiei, New Delhi, Kolkata şi Mumbai, se află pe lista celor mai poluate 20 de orașe din lume, a indicat site-ul elvețian IQAir care monitorizează calitatea aerului.