Stiri

Zimbabwe: 60 de persoane au fost ucise de elefanţi anul acesta

4
min
13/5/2022

Un sfert din elefanții din Africa trăiesc în Zimbabwe.

Un număr de 60 de persoane au fost ucise de elefanţi de la începutul anului 2022 în Zimbabwe, unde acest mamifer terestru de talie mare înregistrează una dintre rarele populaţii în creştere, a afirmat marţi un purtător de cuvânt al guvernului, informează AFP.

Cu 100.000 de exemplare, Zimbabwe se află pe locul al doilea în lume, după Botswana, în ceea ce priveşte efectivele de elefanţi, echivalentul a un sfert din elefanţii din Africa.

Citiți și: GALERIE FOTO Râul Dâmbovița, poluat continuu de peste 100 de ani

Spre deosebire de alte ţări, unde braconierii au eliminat aceste mamifere pentru a le comercializa colţii, populaţia de elefanţi din Zimbabwe creşte cu 5% pe an.

''În anumite regiuni, elefanţii se deplasează în turme de mari dimensiuni. După ce devorează totul pe câmpuri, pătrund în proprietăţi, obligând locuitorii să riposteze, acest lucru însemnând rănirea elefanţilor'', a scris purtătorul de cuvânt al guvernului, Nick Mangwana, pe Twitter.

Citește și: ANALIZĂ 2022, un an aflat în umbra riscurilor climatice

''Elefanţii răniţi devin agresivi şi incontrolabili'', potrivit Mangwana. ''Problema conflictului dintre om şi fauna sălbatică a devenit foarte sensibilă. Doar anul acesta, 60 de locuitori ai Zimbabwe au fost ucişi de elefanţi, iar 50 răniţi'', a afirmat el.

Mangwana a precizat că elefanţii au ucis 72 de persoane în 2021. Elefanţii au început să rătăcească în afara rezervelor de vânătoare.

Tinashe Farawo, din cadrul Autorităţii de gestiune a parcurilor şi a faunei sălbatice din Zimbabwe, a declarat pentru AFP că este ''probabil să existe un dezastru dacă populaţia (de elefanţi) nu este diminuată''.

Sursa foto: Flickr