Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a afirmat vineri că magazinele vor trebui să preia manual ambalajele în cazul în care automatele sunt nefuncționale și să ramburseze contravaloarea PET-urilor la casă. Acest anunț vine în contextul în care instituția pe care o conduce lucrează la elaborarea unei hotărâri de guvern cu privire la acest aspect.
"Mie personal nu mi s-a întâmplat. Vă spun că eu folosesc sistemul garanție returnare în fiecare weekend și până acum fie am fost eu mai norocos, fie în județul Bacău lucrurile funcționează mai bine decât în alte județe, dar deocamdată nu mi s-a întâmplat să constat ca vreunul dintre aparatele de preluare automată să nu funcționeze. Lucrăm deja la un proiect de hotărâre de guvern în care să specificăm foarte clar că, în măsura în care RVM-ul, așa cum se numesc aceste aparate automate, nu funcționează, magazinul respectiv este obligat să preia manual acele ambalaje. Cu alta cuvinte, mergem, ne facem cumpărăturile sau nu neapărat, și la casa de marcat lăsăm și pet-urile goale și primim 50 de bani cash sau ni se scade suma respectivă din valoarea cumpărăturilor. E un lucru pe care îl voi scrie în hotărârea de guvern ca să fie clar pentru toată lumea", a subliniat Mircea Fechet, conform profit.ro.
Întrebat despre situațiile în care populația cumpără produse și apoi lasă ambalajele la coșul de gunoi, fără să colecteze cantități mai mari, ministrul Mediului a afirmat că în marile orașe din alte țări, în care există sistem de garanție - returnare, a constatat că în scurt timp după ce ambalajul este abandonat vine o altă persoană care are nevoie de garanția respectivă și valorifică ambalajul, scrie Agerpres.
Referitor la problema abandonării deșeurilor în jurul marilor orașe, ministrul Mediului, Mircea Fechet, a subliniat că îngroparea sau incendierea deșeurilor reprezintă o infracțiune, însă dificultatea constă în modul de implementare a legislației existente. Fechet a adăugat că, analizând statistici, România se confruntă cu un număr redus de dosare soluționate în acest sens. În această situație, ministrul consideră că o abordare mai eficientă decât sancțiunile penale sau contravenționale este confiscarea mijloacelor de transport folosite ilegal în transportul deșeurilor. Cu toate acestea, el a recunoscut că aplicarea acestei măsuri întâmpină dificultăți din cauza numărului redus de angajați în instituțiile responsabile din domeniu.
Foto: Facebook Mircea Fechet