Stiri

Locuitorii celui mai poluat oraș din Peru primesc despăgubiri de la stat

2
min
25/3/2024

Instanța pentru Drepturile Omului a constatat expunerea localnicilor la un mediu toxic.

Curtea Inter-Americană a Drepturilor Omului a decis ca Peru să acorde despăgubiri locuitorilor unui oraș andin, ca urmare a încălcării dreptului acestora la un mediu sănătos din cauza poluării aerului, apei și solului în zonă, pe parcursul mai multor ani, transmite Reuters.

La Oroya (35.000 de locuitori) găzduiește mai multe un complex metalurgic cu activități de topire (cupru, plumb și zinc), care au fost principala activitate generatoare de locuri de muncă în zonă. Deși acest oraș a fost cunoscut pentru acest tip de activitate minieră, statul și administrația locală au ignorat problemele socio-economice și de sănătate ale sătenilor.

Instanța a constatat că statul nu și-a îndeplinit obligația de a reglementa și supraveghea activitățile Complexului Metalurgic La Oroya, care a funcționat timp de aproape un secol, înainte să fie închis în anul 2009.

De asemena, instanța a concluzionat că expunerea la plumb, cadmiu, arsenic și dioxid de sulf a reprezentat un pericol semnificativ pentru cel puțin 80 de locuitori locali, care nu au beneficiat de asistență medicală adecvată din partea guvernului atunci când au suferit de afecțiuni legate de această expunere.

Astfel, instanța a decis că ar trebui să primească cel puțin 30.000 de dolari fiecare drept despăgubiri, cei mai vulnerabili primind chiar și 50.000 de dolari.

Încă 65.000 de dolari, fiecare, ar trebui plătiți beneficiarilor legali ai celor două victime care au murit din cauza bolilor cauzate de poluare.

Instanța a ordonat guvernului să evalueze starea actuală de contaminare din La Oroya și să ofere victimelor ajutor medical gratuit.

Peru este al doilea mare producător de cupru din lume, iar mineritul reprezintă 60% din totalul exporturilor sale.

Foto: perureports.com