CSR

Jumătate din cifra de afaceri a Arçelik provine din vânzarea de produse eficiente energetic

7
min
7/6/2021

Datele apar în Raportul de Sustenabilitate Arçelik 2020.

Arçelik, unul dintre principalii jucători din industria de electronice și electrocasnice, proprietar al Arctic, cel mai mare producător de electrocasnice din România, a anunțat că, în 2020, jumătate din cifra de afaceri a companiei a provenit din vânzarea de produse eficiente din punct de vedere energetic.

Totodată, compania face un alt pas important în lupta împotriva crizei climatice, prin asumarea unor noi obiective pentru 2030, bazate pe inițiativa Science Based Targets (SBTi), după cum se arată în cel mai recent raport de sustenabilitate.

Documentul lansează un apel către toți cei responsabili să se implice în construirea unui viitor mai sustenabil, sub sloganul „Acum este momentul să acționăm împreună”.

Pentru a răspunde provocărilor generate de pandemia de COVID-19 în 2020, Arçelik a consolidat cadrul de sustenabilitate, In Touch Technology, și a revizuit obiectivele pentru 2030, stabilite în 2019. În raport, compania își asumă angajamentul de a reduce, până în 2030, cu 30% emisiile de gaze cu efect de seră din activitățile proprii și din energia cumpărată și consumată (emisii din Domeniul 1 și 2) și cu 15% emisiile din Domeniul 3, provenind din utilizarea produselor vândute, față de anul de referință 2018.

Raportul de sustenabilitate pentru anul 2020 demonstrează pașii concreți pe care Arçelik i-a făcut în direcția combaterii schimbărilor climatice. Printre aceștia se numără:

·       Consumul mediu de energie necesar creării unui produs a fost redus cu peste 46% (în producție), iar deșeurile periculoase per produs au fost diminuate cu 30%

·       Consumul mediu de apă per produs a fost redus cu 52% (în producție)

·       50% din cifra de afaceri a companiei provine din vânzarea de produse eficiente din punct de vedere energetic

·       Emisiile de carbon au fost reduse cu 5.217 tone prin proiecte și activități eficiente energetic

·       Reciclarea deșeurilor a crescut până la 98% în fabricile din Turcia

·       Economiile rezultate din proiectede reducere a deșeurilor și de utilizare mai eficientă a apei se ridică la 1.593.000 euro

Nu ne mai permitem să tratăm sustenabilitatea ca pe un lux sau ca pe un capriciu. Epoca în care trăim ne cere să îmbrățișăm sustenabilitatea nu doar ca strategie de business, ci și ca mod de viață. Raportul nostru demonstrează eforturile susținute pe care le depunem în domeniul sustenabilității și angajamentul continuu de a crește gradul de conștientizare cu privire la problemele de mediu. Prioritatea noastră a devenit aceea de a ne transforma – pe noi și industria din care facem parte. Transformare pentru care este nevoie de o mai bună înțelegere a efectelor pe care producția, produsele și serviciile noastre le au asupra mediului, urmată de măsuri pentru ameliorarea impactului,  pentru binele planetei. Industria noastră se schimbă într-un ritm lent, dar la Arçelik, viziunea noastră – Respecting the World, Respected Worldwide – are drept scop să vină cu schimbări semnificative, structurale și care au sustenabilitatea drept principiu călăuzitor”, a declarat Hakan Bulgurlu, CEO Arçelik.

Arçelik va continua să investească în eficiență energetică, electricitate verde și regenerabilă pentru a atinge obiectivele și a-și consolida poziția de lider în industrie.

Printre obiectivele companiei pentru 2030 se numără:

·       Achiziționarea a 100% din energia electrică din surse regenerabile, în unitățile globale de producție

·       Investiție suplimentară de 50 milioane de dolari în energie regenerabilă și eficiență energetică

·       Creșterea cantității de plastic reciclat la 40%, iar de biomateriale la 5%  

·       Reducerea consumului de energie și de apă per produs cu 45% (în producție)

·       Instalarea a 15 MW de sisteme de energie regenerabilă

Compania Arçelik consideră că realizările din acest raport subliniază angajamentele sale în domeniul sustenabilității și încurajează consumatorii, stakeholderii și alte corporații să se alăture acestui demers.

Arçelik a reușit să devină neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon în producția globală, Domeniile 1 și 2, cu propriile sale credite de carbon, atât în 2019, cât și în 2020. Compania a fost desemnată pentru al doilea an consecutiv lider al industriei în categoria de electrocasnice, în cadrul Indicelui de sustenabilitate Dow Jones. Totodată, Arçelik a fost recunoscută ca Industry Mover în S&P Sustainability Yearbook 2021 și a fost recompensată cu o Medalie de Aur a Sustenabilității (Gold Class Sustainability Award). În plus, Arçelik a fost desemnată cea mai sustenabilă companie de electrocasnice în sectorul său, în clasamentul Corporate Knights 100 cele mai sustenabile companii din lume.

Raportul poate fi consultat aici.