Solutii

A fost lansată licitaţia pentru monitorizarea video a transporturilor de lemn

3
min
16/11/2023

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunţat lansarea licitaţiei pentru implementarea sistemului naţional de monitorizare video a transporturilor de lemn, cu ajutorul unor camere video asistate de inteligenţă artificială.

Acestea vor fi interconectate cu Sistemul de Urmărire a Materialului Lemnos (SUMAL), pe care ţara noastră deja l-a implementat.

Publicată în SEAP pe 4 noiembrie 2023, cu termen de depunere a ofertelor până pe 12 decembrie 2023, licitația are o valoare totală de 44,42 milioane de lei (8,9 milioane de euro) și vizează instalarea a 350 puncte de supraveghere cu câte două camere LPR (license plate recognition) și o cameră de analiză avansată. Vor fi realizate și 11 dispecerate dotate cu videowall și stație de lucru performantă - două centrale (la MMAP și la Garda Forestieră Națională) și nouă teritoriale (la Gărzile Forestiere din țară).

„Această achiziție va contribui la reducerea numărului de transporturi de material lemnos fără documente de proveniență, la identificarea abaterilor de la traseele stabilite, a transporturilor multiple realizate în baza aceluiași aviz de însoțire și a volumelor transportate în plus sau în minus față de cele înscrise în avizul de însoțire”, a spus Fechet, potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Mediului.

„Inima sistemului va fi reprezentată de dezvoltarea unor algoritmi ghidați de inteligență artificială care vor analiza fiecare transport de lemn pentru a identifica dacă acesta este sau nu declarat în SUMAL și dacă datele declarate în avizul de însoțire corespund realității. Sunt foarte optimist în ceea ce privește eficiența acestui sistem informatic care va permite generarea de alerte, de rapoarte și indicatori statistici pentru a dirija procesul de analiză de risc și alocare a resurselor de control fizic în teren”, a adăugat ministrul.

Procesul de lansare al licitaţiei pentru monitorizare video face parte din proiectul Ministerului Mediului – „Capacitatea sporită de supraveghere, control și monitorizarea pădurilor prin intermediul unui sistem informatic integrat”, din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Proiectul  are o alocare totală de 229.080.000 lei fără TVA (272.605.200 lei cu TVA), respectiv 46 de milioane de euro. Scopul investiției este monitorizarea obligațiilor legale privind recoltarea lemnului, supravegherea stării de sănătate a pădurilor, regenerarea arboretelor parcurse cu tăieri și întocmirea unor hărți de risc.

Foto: vecstock/Freepik