Stiri

Jurnaliştii români, invitaţi să aprofundeze subiecte de mediu şi sustenabilitate

3
min
26/4/2023

Jurnaliştii sunt invitaţi să participe la un program prin care pot aprofunda subiecte de mediu şi sustenabilitate.

Programul Academia de Jurnalism de Mediu „Reporting: Climate” a fost lansat în contextul în care  77% dintre români cred că ar trebui să existe mai multă educaţie pe subiecte de mediu, iar 53% spun că ar deveni mai responsabili cu mediul dacă ar fi mai bine informaţi.  

„Jurnalismul de mediu are nevoie de profesioniști care să transmită pe înțelesul publicului schimbările constante prin care trecem, de aceea este important să-i oferim informațiile într-un mod cât mai explicit. Interesul publicului pentru subiectele de mediu și sustenabilitate se află într-o continuă creștere, iar jurnaliștii au nevoie să fie constant informați de schimbările care au loc la nivel tehnic, legal și nu numai. Reporting: Climate le oferă o resursă jurnaliștilor români pentru a-i ajuta să înțeleagă aceste implicații, pentru ca ulterior să abordeze temele de mediu într-un mod cât mai aplicat și cu impact,” a spus Raul Pop, director de programe la Asociația Ecoteca, care a lansat academia alături de Agenţia GRF+.

Prima ediţie a programului cuprinde cinci module tematice de o zi, susţinute de specialişti de mediu cu experienţă în domeniu.

Programul a debutat pe 20 aprilie cu modulul „Economie circulară şi managementul resurselor materiale”, iar următoarele teme sunt „Calitatea aerului și a apei” (11 mai 2023), „Păduri și biodiversitate” (15 iunie 2023), „Sustenabilitate și schimbări climatice” (14 septembrie 2023) şi „Eficiență energetică și resurse regenerabile” (12 octombrie 2023).

Participarea este gratuită pentru jurnaliști, în limita locurilor disponibile. Înscrierea se poate face prin completarea formularului, aici.

Concursuri de jurnalism tematic Reporting: Climate

Fiecare modul Reporting: Climate va fi urmat de un concurs de jurnalism tematic, prin care jurnaliștii sunt încurajați să dezvolte materiale pe subiectele de mediu acoperite în modulul respectiv.

Materialele vor putea fi publicate și înscrise în concurs în termen de două luni de la încheierea modulului; în cazul primului modul - Economie circulară și managementul resurselor materiale – materialele editoriale trebuie să fie publicate până la 19 iunie 2023.

Autorul celui mai reușit material din fiecare etapă de concurs va primi 500 de euro.

Informații suplimentare despre primul concurs Reporting: Climate vor fi disponibile aici, începând cu 1 mai 2023.

Foto: Agenția GRF+