Stiri

STUDIU: În România, spaţiile interioare sunt mai poluate decât aerul din exterior

4
min
10/4/2024

Cercetătorii britanici au dezvăluit că ţara noastră este printre cele mai poluate din lume, aerul respirat de români având efecte devastatoare asupra sănătăţii.

O companie britanică a dezvăluit în cel mai mare studiu internaţional privind calitatea aerului că spaţiile interioare din România sunt mai poluate decât cele exterioare.

Rezultatele vin după ce peste 2,5 milioane de purificatoare din mai multe state ale lumii au colectat informaţii despre calitatea aerului între 2022 şi 2023, în cadrul primei ediţii a Global Connected Air Quality Data.

Particulele în suspensie (PM2.5) şi compuşii organici volatili (COV) sunt cele două tipuri de poluanţi pe care s-a axat studiul şi care nu sunt vizibile, dar sunt inhalate, cu efecte asupra sănătăţii.

Surse de PM2.5 şi compuşi organici volatili

Printre sursele de PM2.5 se numără gătitul şi încălzirea pe gaz, arderea lemnelor, blana animalelor de companie şi praful.

Expunerea de până la 24 de ore la PM2.5 a fost asociată cu mortalitate prematură, risc ridicat de spitalizare din motive cardiace şi pulmonare, precum şi alte dificultăţi respiratorii, afectând în special bebeluşii, copiii şi adulţii în vârstă.

Sursele COV includ mobila, deodorantele şi lumânările, dar şi activităţi precum gătitul şi curăţenia şi cauzează dureri de cap, probleme respiratorii și reacții alergice.

Lunile când România înregistrează cel mai ridicat nivel de poluare

În România, poluarea aerului este mai ridicată la interior decât la exterior timp de zece luni pe an, luna mai fiind cea în care se înregistrează cele mai ridicate valori la interior faţă de cele din exterior. Per total însă, ţara noastră are cel mai înalt nivel de poluare în luna noiembrie. De altfel, în lunile noiembrie, decembrie, ianuarie şi martie, mediile naţionale sunt de 3,5 ori mai mari decât recomandarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Ţara noastră ocupă locul şase la nivel global pentru calitatea slabă a aerului interior, peste Marea Britanie, Germania şi Franţa, ţări europene cu populaţii de peste trei mai mari. Primele locuri sunt ocupate de India şi China, cele mai populate ţări ale lumii. În ceea ce priveşte poluanţii analizaţi, România este în top trei cele mai poluate ţări din Europa şi se numără printre primele 10 ţări la nivel global pentru PM2.5, alături de India, China, Emiratele Arabe Unite, Coreea de Sud, Turcia, Mexic, Hong Kong, Italia şi Polonia.

Cercetările cu privire la poluarea aerului au fost realizate de compania Dyson, care produce purificatoare de aer.

Foto: Freepik