Solutii

Investiție publică uriașă în Germania: 6,3 miliarde de euro pentru extinderea rețelei de încărcare pentru automobile electrice

6
min
20/10/2022

Creşterea vânzărilor de vehicule electrice vine într-un context în care preţurile la electricitate au explodat.

Guvernul german a aprobat miercuri un plan care prevede cheltuirea a 6,3 miliarde de euro pe parcursul a trei ani pentru a extinde rapid reţeaua naţională de puncte de încărcare pentru automobilele electrice, în cadrul strategiei privind ajungerea la emisii zero.

Obiectiv: un milion de puncte

Berlinul are deja un obiectiv privind construirea unui milion de puncte de încărcare în Germania până în 2030, însă, până acum, au fost construite doar aproximativ 70.000 de puncte de încărcare, care sunt vitale pentru a ajuta proprietarii de automobile electrice să parcurgă distanţe mari cu vehiculele lor care deseori au o autonomie limitată. De asemenea, autorităţile şi-au propus să ajungă la 15 milioane de vehicule electrice pe drumurile din Germania în 2030, faţă de aproximativ 1,5 milioane de vehicule în prezent.

O sumă de aproximativ 6,3 miliarde de euro a fost alocată pentru a accelera extinderea infrastructurii de încărcare a automobilelor electrice.

Construcţia de puncte de încărcare în zonele rezidenţiale sau la benzinării urmează să fie accelerată, conform unui plan convenit cu industria şi cu autorităţile locale şi federale. Alte măsuri din acest plan includ urgentarea aprobărilor oficiale necesare pentru construcţia de puncte de încărcare.

Cei mai mari producători, VW și Tesla

"Obiectivul nostru: să accelerăm extinderea infrastructurii de încărcare, să simplificăm procesul de încărcare şi astfel să facilităm tranziţia pentru populaţie", a declarat ministrul federal al Transporturilor, Volker Wissing. "Ştim că electromobilitatea se extinde rapid, aşa că trebuie să fim rapizi şi noi", a adăugat Wissing.

Germania înregistrează o creştere exponenţială a vânzărilor de automobile electrice, iar Guvernul de la Berlin vrea să facă şi mai atractivă pentru cumpărători tranziţia la automobilele electrice, a mai spus Volker Wissing într-o conferinţă de presă.

Prima economie europeană este ţara unde activează mai mulţi producători de vehicule electrice, inclusiv Volkswagen şi Tesla, acesta din urmă având uzină chiar la marginea capitalei Berlin.

Creşterea vânzărilor de vehicule electrice vine într-un context în care preţurile la electricitate au explodat, ca urmare a crizei energetice, alimentate de invazia rusească din Ucraina.

Pentru a răspunde la această problemă, Guvernul german intenţionează să plafoneze preţurile la electricitate, iar Volker Wissing a spus că criza energetică nu ar trebui să deraieze obiectivele climatice pe termen lung.

Sursa foto: Wikimedia Commons