Stiri

Încă două soiuri de insecte, aprobate pentru consum în UE. Ce riscuri prezintă pentru sănătate

4
min
16/3/2023

Estimările pentru 2050 arată că populaţia planetei va atinge 10 miliarde de oameni, astfel că nu se vor putea furniza suficiente proteine pentru toată lumea.

Comisia Europeană (CE) a aprobat încă două soiuri de proteine de insecte pentru consumul uman.

Greierii de casă și viermii de făină pot fi vândute de anul acesta ca „alimente noi” în Uniunea Europeană.

Viermii pot fi vânduţi uscaţi, congelaţi, sub formă de pastă sau de pulbere. Greierii pot fi cumpăraţi doar ca pudră parţial degresată, potrivit Comisiei Europene.

Riscuri ale consumului de greieri şi viermi pentru sănătate

În ceea ce priveşte cât de sigure sunt insectele pentru sănătatea umană, CE a anunţat că acestea pot conduce la reacţii alergice, în special în cazul celor care au alergii preexistente la crustacee, acarieni şi, în unele cazuri, la moluşte. În plus, alergenii din hrana lor, precum glutenul, pot fi prezenţi în insecta consumată.

Însă, UE a promis că insectele vor putea fi clar identificate prin etichetarea produselor, precum se întâmplă pentru ouă, lapte, peşte, crustacee şi alte alimente cu potenţial de reacţii alergice.

Insectele pot contribui la proteinele de care are nevoie populaţia tot mai mare a planetei

Consumul de proteine de insecte este văzut ca o modalitate prin care oamenii îşi reduc impactul negativ asupra planetei, întrucât mulţi spun că e nevoie de cantităţi mult mai mici de teren, apă şi hrană pentru a le creşte. Mai mult, estimările pentru 2050 arată că populaţia planetei va atinge 10 miliarde de oameni, astfel că nu se vor putea furniza suficiente proteine pentru toată lumea, potrivit plantbasednews.org.  

Însă, deşi produc cantităţi comparabile sau superioare de proteină comparativ cu animalele crescute în mod tradiţional pentru consum, producţia în masă de insecte ar putea ajunge să aibă un impact negativ asupra mediului, precum este cazul cărnii şi lactatelor.

Foto: Adobe Stock