Stiri

India plănuieşte un program de două miliarde de dolari pentru industria hidrogenului verde

5
min
30/12/2022

Programul ar putea conduce la reducerea emisiilor și ar putea poziţiona India ca jucător important de export în domeniu.

India plănuiește un program de stimulare de două miliarde de dolari pentru industria hidrogenului verde, au declarat mai multe surse pentru Reuters.

Stimulentul de 180 de miliarde de rupii (2,2 miliarde de dolari) urmărește să reducă costul de producție al hidrogenului verde cu o cincime în următorii cinci ani, prin creşterea dimensiunii industriei, au spus un înalt oficial guvernamental și un manager al industriei care lucrează în energie regenerabilă.

Costul actual în India este între 300 şi 400 de rupii pe kilogram, a spus managerul.

Statele Unite și Uniunea Europeană au aprobat deja stimulente în valoare de miliarde de dolari pentru proiectele cu hidrogen verde.

Prin despicarea apei într-un proces electric numit electroliză, hidrogenul devine combustibil. Dacă dispozitivele care fac asta, electrolizatoarele, sunt alimentate cu energie regenerabilă, produsul obţinut se numește hidrogen verde, un combustibil care nu generează emisii de gaze cu efect de seră.

Ajutorul guvernului indian ar putea fi anunțat în bugetul de 1 februarie pentru anul fiscal care începe la 1 aprilie, a spus oficialul guvernamental.

Mai multe companii indiene precum Reliance Industries (RELI.NS), Indian Oil (IOC.NS), NTPC (NTPC.NS), Adani Enterprises (ADEL.NS), JSW Energy (JSWE.NS) și Acme Solar (ACMO.NS) au planuri mari în legătură cu hidrogenul verde.

Adani, care este condusă de al treilea cel mai bogat om din lume, Gautam Adani, a declarat în iunie că va crea împreună cu TotalEnergies din Franţa (TTEF.PA) „cel mai mare ecosistem verde de hidrogen din lume”.

Guvernul indian se așteaptă ca industria să investească opt mii de miliarde de rupii în hidrogen verde și în derivatul său amoniac verde până în 2030, a spus managerul industriei și un alt oficial guvernamental. Amoniacul verde este obținut prin combinarea azotului cu hidrogenul folosind surse regenerabile de energie; poate fi folosit de industria îngrășămintelor, drept combustibil sau ca un mijloc convenabil de transport al hidrogenului.

Sursa foto: scitechdaily.com