Stiri

Insula Ceaplace din Deltă, zonă de cuibărit pentru enormii pelicani creți, refăcută de Administrația Rezervației

5
min
20/1/2023

Insula a fost declarată zonă strict protejată datorită faptului că este unul din locurile preferate de specie pentru cuibărit.

Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a finalizat săptămâna trecută refacerea insulei Ceaplace, o importantă zonă de cuibărit pentru pelicanii creţi, cea mai mare specie de pelicani din lume, a anunţat instituţia din subordinea Ministerului Mediului pe pagina proprie de Facebook.

Zonă strict protejată

Considerată o specie emblemă pentru rezervaţie, pelicanii creţi pot fi văzuţi începând din luna februarie, perioadă în care este în penaj nupţial, specia fiind foarte atractivă datorită culorii pronunţate a sacului gular.

"Din cauza puterii de erodare a valurilor lacului Sinoe, insula (Ceaplace - n.r.) pierde în fiecare an porţiuni semnificative din plaja şi stufărişul necesar cuiburilor. Aşa că, în fiecare an, inspectorii şi agenţii ecologi ai Biroului Monitoring, Districte Zone Protejate din cadrul ARBDD transportă şi aranjează pe insulă cantităţi suplimentare de stuf pentru a ajuta la consolidarea şi extinderea zonelor de cuibărit", se menţionează în anunţul de pe reţeaua de socializare.

Potrivit sursei, insula Ceaplace a fost declarată zonă strict protejată datorită faptului că este unul din locurile preferate de specie pentru cuibărit.

Sute de pelicani rămân în iernile blânde

"În cursul săptămânii trecute s-au finalizat operaţiunile de amenajare, astfel încât Insula Ceaplace este pregătită şi anul acesta să-şi primească oaspeţii, iar peste câteva luni sperăm să avem o nouă generaţie de juvenili învăţând să zboare pentru prima dată în Delta Dunării", se mai arată în sursa menţionată.

Mai poți citi: PNRR, în pericol la nivelul întregii UE să nu fie închis în termen, inclusiv în ce privește proiectele de mediu

Potrivit Institutului Naţional Delta Dunării, pelicanul creţ este o specie parţial migratoare, monitorizările recente realizate de echipele de experţi ai institutului demonstrând că în anii cu ierni blânde, în perimetrul rezervaţiei iernează 200-300 de indivizi.

Insula Ceaplace a fost în perioada 2006-2008 obiectivului proiectului "Salvaţi Pelecanus Crispus în Delta Dunării", derulat de Societatea Ornitologică Română, Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD), în parteneriat cu Societatea Regală pentru Protecţia Păsărilor (RSPB) din Marea Britanie. Finanţat din fonduri europene, el a avut drept obiectiv menţinerea populaţiilor de pelicani creţi în rezervaţie, prin dublarea suprafeţei insulei.

Sursa foto: Wikimedia Commons/ Ioan Cepaliga