Stiri

În Sahel crește alarmant numărul numărul celor care mor de foame. Cauze: clima și războiul din Ucraina

7
min
12/1/2023

În paralel cu situaţia umanitară, condiţiile de securitate din regiune "au continuat de asemenea să se deterioreze", mai ales în Burkina Faso şi Mali.

Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) şi-a exprimat marţi îngrijorarea în legătură cu degradarea puternică a securităţii alimentare în Sahel, exacerbată în special de războiul din Ucraina şi care a generat în ultimele şase luni alte cinci milioane de persoane în situaţie de insecuritate alimentară "gravă" în această regiune, informează AFP.

Peste 18,6 milioane, în criză gravă

"Criza alimentară care a lovit Sahelul este agravată de penuriile de grâu şi îngrăşăminte generate de conflictul din Ucraina, de insecuritatea regională şi de consecinţele - tot mai grave - ale schimbărilor climatice", potrivit unui raport al secretarului general al ONU, prezentat marţi în Consiliul de Securitate al organizaţiei.

Rezultatul: "peste 18,6 milioane de persoane se află în situaţie de insecuritate alimentară gravă, cu 5,6 milioane în plus" decât în timpul raportului precedent din iunie 2022.

"Iar pentru 2,1 milioane de persoane această situaţie a atins un nivel extrem de critic", precizează acest raport semestrial asupra situaţiei în Africa de Vest şi în Sahel, care notează că ţările cele mai afectate sunt Burkina Faso, Niger şi Nigeria.

Ploi puternice și inundații

De o manieră generală, situaţia umanitară, "în special în centrul Sahelului, a rămas catastrofală, aceasta fiind între altele agravată de creşterea preţurilor la produsele alimentare de bază şi la energie, precum şi de catastrofele climatice, din cauza ploilor puternice, inundaţiilor şi poluării apei", subliniază textul, exprimându-şi îngrijorarea în legătură cu "accesul umanitar limitat" de situaţia securitară, care privează persoanele vulnerabile de o "asistenţă crucială".

Mai poți citi: Combinatul TMK Reşiţa, continuu monitorizat de autorităţile de mediu, poluează şi după reparaţii

În paralel cu situaţia umanitară, condiţiile de securitate din regiune "au continuat de asemenea să se deterioreze", mai ales în Burkina Faso şi Mali.

"Centrul Sahelului continuă să se confrunte cu provocări pe mai multe planuri, cu provocări securitare şi umanitare la niveluri fără precedent, cu o instabilitate socio-politică, agravate de impactul schimbărilor climatice, şi o insecuritate alimentară exacerbată de conflictul din Ucraina", a rezumat în faţa Consiliului de Securitate reprezentantul special-adjunct al ONU pentru Africa de Vest şi Sahel".

Sursa foto: Flickr/ Daniel Tiveau/ CIFOR