Solutii

Doi tineri învățători recondiționează un autobuz și îl transformă în spațiu educațional pentru copiii care au abandonat școala

3
min
9/9/2020

Spațiul va fi folosit atât pentru copiii defavorizați, care vor fi învățați să scrie, să citească, dar și de copiii care vor să își facă temele împreună, afterschool.

Natalia Ginghină și Adrian Secal sunt doi tineri învățători dedicați profesiei lor, care vor să îi ajute pe copiii care au abandonat școala să recapete gustul învățăturii și să îi ajute pe cei care nu au trecut niciodată pragul școlii. Sunt comunități defavorizate în România anului 2020, unde încă se întâmplă ca părinții să nu își trimită copiii la școală sau cei mici să fie crescuți de bunici fără posibilități – părinții fiind plecați la muncă în alte țări. Natalia și Adrian au hotărât să liciteze pentru un autobuz vechi, ieșit din circulație, în scopul de a-l transforma într-un spațiu educațional. Au plătit garanția, iar acum mai au câteva zile să îl achite în totalitate, făcând pentru asta un apel pe rețelele sociale.

EduBus se va numi proiectul lor, iar recondiționarea autobuzului va putea fi făcută de toți cei care vor să dea o mână de ajutor. Un astfel de proiect ajută mediul înconjurător prin reciclare și are o componentă socială puternică. În final, transformarea lui va fi spectaculoasă și extrem de utilă pentru copii.

Natalia Ginghină are 35 de ani (foto) și este învățătoare la școala din Augustin în al doilea an în cadrul programului Teach for Romania. Anul școlar trecut a predat la clasa a IV-a și suplimentar informatică la gimnaziu, acum va prelua o altă clasă. Adrian Secal, 38 de ani (foto), a fost până anul trecut învățător în cadrul aceluiași program, dar a ținut în școală și ore la gimnaziu, la matematică, informatică și chimie. ”Ne-am gândit că, pe lângă ceea ce se întâmplă la școală, ar fi ideal să avem activități cu copiii și în afara spațiului școlar. De aici a pornit ideea unui centru educațional, să creăm un spațiu în care să desfășurăm lecții în completarea a ceea ce ei învață la ore. Timpul trece foarte repede la școală și este nevoie de ceva suplimentar. În al doilea rând, vrem să lucrăm cu copiii neșcolarizați sau care au abandonat școala. Sunt mulți în sat, fiind o zonă defavorizată. Ne putem întâlni cu ei dimineața și cu ceilalți după-amiaza, seara, în weekend-uri”, povestesc Natalia și Adrian.

Inițial, cei doi au căutat să închirieze o clădire, însă nu au găsit un spațiu adecvat în satul Augustin, apoi au vrut să refacă un container, dar costurile ar fi fost mult prea mari. Ideea autobuzului le-a venit după ce au văzut un anunț, iar acum sunt hotărâți să o ducă la capăt. 10.000 de lei costă autobuzul și transportarea acestuia până în sat și deja cunoscuții au început să sprijine demersul celor doi. ”Dacă nu reușim să strângem banii, plătim noi. Nu renunțăm”.

”Trebuie gândit creativ, spațiul să fie flexibil, să permită și pufuri și măsuțe care se lipesc de perete și se ridică. De asemenea, vrem să amenajăm spațiul din jurul autobuzului, să fie un fel de terasă pentru dans, sport, vizionare de filme și webinarii, proiectate pe bus”, precizează Natalia. Va fi mult de muncit pentru încălzirea autobuzului și realizareaunei toalete, dar sunt deja mulți voluntari care pun umărul la realizarea proiectului. Idei de amenajare exterioară sunt multe, iar inspirația vine din SUA, unde au fost realizate astfel de proiecte.

De ce al visurilor? ”E o nebunie ce facem noi și vrem să arătăm și copiilor că poți să visezi nelimitat”, mărturisește Natalia. Adrian: ”Vrem să îi ajutăm pe copii să viseze puțin mai mult decât visează. Ei sunt destul de limitați în perspective din cauza mediului, al contextului și vrem să le arătăm mult mai mult decât ceea ce văd în mediul apropiat și să îi ajutăm să viseze.

Cei care doresc să sprijine visul pentru copiii din Augustin îi pot contacta pe Adrian Secal și Natalia Ginghina pe Facebook sau pe adresele de e-mail adriansecal@gmail.com și natalia_ginghină@yahoo.com.