Stiri

In nord-vestul Pacificului s-a intamplat un fenomen care poate schimba viața peștilor

3
min
17/8/2021

Mai mulți somoni aproape s-au „prăjit” de vii din cauza temperaturilor ridicate.

Somonul din râul Columbia a fost aproape „prăjit” odată cu creșterea temperaturii apei generată de valul de căldură record înregistrat nord-vestul Pacificului, potrivit unui grup de cercetători, citați de The Guardian, informează alephnews.

Într-un videoclip postat marți de organizația non-profit Columbia Riverkeeper, un grup de somoni care înoată într-un afluent al râului poate fi văzut acoperit de leziuni roșii și albe, rezultate ale expunerii la temperaturi ridicate.

Somonii înotaseră în amonte pe râul Columbia de la ocean, pentru a se întoarce în zonele lor de reproducere natală, când au schimbat în mod neașteptat cursul, a explicat Brett Van den Heuvel, directorul executiv al Columbia Riverkeeper.

În ziua în care a fost înregistrat videoclipul, temperatura apei râului a depășit 21 de grade Celsius, o temperatură letală pentru acești pești, dacă ei sunt expuși la această căldură pentru perioade lungi de timp.

Van den Heuvel a comparat situația peștilor cu cea a unei persoane care încearcă să alerge la maraton la temperaturi de peste 38 de grade Celsius.

„Diferența este că aceasta nu este distracție pentru somon”, a spus el. „Nu au de ales. Ori reușesc, ori mor.”