Stiri

Importurile UE de produse energetice verzi: 13,8 miliarde euro

2
min
24/2/2023

Valoarea importurilor de panouri solare și biocombustibili lichizi a fost mult mai mare decât valoarea corespunzătoare a exporturilor UE ale acestor bunuri către țări din afara UE.

În anul 2021, UE a cheltuit 13,8 miliarde euro pentru importurile de produse energetice verzi (inclusiv turbine eoliene, panouri solare și biocombustibili lichizi) din țări din afara UE. Între timp, UE a exportat produse de energie verde în valoare de mai puțin de jumătate din această sumă (5,7 miliarde euro) către țări din afara UE, conform Eurostat.

DS-645593

Mai exact, UE a importat panouri solare în valoare de 9,8 miliarde euro, biocombustibili lichizi în valoare de 3,4 miliarde euro și turbine eoliene în valoare de 0,6 miliarde euro din țări din afara UE. Valoarea importurilor de panouri solare și biocombustibili lichizi a fost mult mai mare decât valoarea corespunzătoare a exporturilor UE ale acestor bunuri către țări din afara UE, care s-a ridicat la 1,3 miliarde euro pentru ambele. În schimb, valoarea exporturilor de turbine eoliene către țările din afara UE a fost mult mai mare decât valoarea importurilor (3,2 miliarde euro).

Exporturile de biocombustibili lichizi au totalizat doar 0,5 miliarde euro în 2012 și au crescut la 1,7 miliarde euro în 2019. Cu toate acestea, în ultimii doi ani, aceste exporturi au scăzut, scăzând la 1,3 miliarde euro în 2021.

DS-645593

Din punct de vedere valoric, importurile de turbine eoliene și biocombustibili lichizi în UE în 2021 au fost mai mari decât au fost în 2012, înregistrând o creștere globală de 418%, respectiv 7%, în timp ce importurile de panouri solare au scăzut cu 3%. Exporturile de turbine eoliene și biocombustibili lichizi au fost, de asemenea, mai mari decât în 2012 (+9%, respectiv +173%, în timp ce exporturile de panouri solare au scăzut cu 13%). Cu toate acestea, în timp ce ultimii trei ani au înregistrat o creștere a exporturilor de turbine eoliene și panouri solare, sa înregistrat o scădere a exportului de biocombustibili lichizi.

Photo: Freepik