Stiri

Schimbările climatice afectează sateliții

3
min
31/10/2022

Schimbările cauzate de dioxidul de carbon limitează capacitatea Pământului de a-și auto-curăța atmosfera superioară.

Potrivit unui studiu recent, schimbările climatice afectează sateliții. Schimbările cauzate de dioxidul de carbon limitează capacitatea Pământului de a-și auto-curăța atmosfera superioară, astfel încât obiectele aflate pe orbita apropiată, inclusiv sateliții, își încetinesc deplasarea și rămân mai mult pe orbită.

La prima vedere, aceasta ar putea părea o veste bună pentru producătorii de sateliți, care doresc ca instrumentele lor să rămână pe orbită cât mai mult timp posibil.

Dar există o problemă: această incapacitate a atmosferei de a se autocurăța (care este rezultatul excesului de CO2, care consumă densitatea atmosferei superioare) înseamnă, de asemenea, că resturile spațiale poluante și periculoase rămân pe orbită mai mult timp.

„Deșeurile spațiale devin rapid o problemă tot mai mare pentru operatorii de sateliți din cauza riscului de coliziuni, iar deteriorarea densității atmosferei pe termen lung înrăutățește lucrurile”, a declarat Ingrid Cnossen, cercetător la British Antarctic Survey și autor al studiului.

Studiul a folosit modele de cercetare ale întregii atmosfere pentru a examina modul în care sfera sa superioară (o regiune care se întinde la altitudini între 90 și 500 de kilometri de suprafața Pământului) s-a schimbat în ultimii 50 de ani și pentru a prezice ce se va întâmpla în următorii 50 de ani, notează Futurism.

Sursa foto: PxHere