Stiri

Imagini revoltătoare de pe lacul Beliș-Fântânele

2
min
16/6/2021

Lacul Beliș-Fântânele, acoperit complet de gunoaie. Imagine dezolantă care pune pe jar localnicii.

3.500 de saci cu gunoi au fost strânși de pe unul din cele mai frumoase lacuri din țară, mentioneaza alephnews.ro

Lacul Beliș, unul dintre cele mai frumoase lacuri din țară, ajunsese într-o stare deplorabilă din cauza tonelor de gunoi aruncate de oameni.

Prin urmare, Parcul Natural Apuseni a demarat o acțiune de strângere a gunoiului și PET-urilor care mocneau pe Lacul Beliș. La demers au participat 120 de voluntari ai Clubului Alpin Roman Filiala Cluj. Aceștia au strâns în două zile 3.500 de saci cu gunoaie din zona lacului, fiecare voluntar adunând zilnic, în medie, 15 saci de deșeuri.

După ziua intensă de sâmbătă, cu muncă epuizantă pentru voluntari, în condiții dificile în teren accidentat și printre bușteni uriași plutitori, ne-am încheiat ziua cu bine igienizând toată aria propusă mai puțin fundătura din golful problemă unde era o aglomerare infernală de deșeuri. O echipă de uscat și una de apă s-a deplasat din nou duminică în golful Mestecăniș pentru a încerca să finalizeze igienizarea acelei fundături din golful problematic. Echipa de apă beneficia de mici caiace agile care se puteau strecura printre uriașii bușteni și aruncau pe uscat pet-urile care erau colectate apoi de echipa de uscat. În ciuda efortului susținut și după două zile și circa 35 de oameni mobilizați nu se reușește eliberarea integrală a fundăturii din capătul golfului, însă arată decent acum…

Randamentul excelent al acțiunii, cu o medie de 14,5 saci/voluntar/zi și un număr total de circa 3500 de saci colectați demonstrează o bună organizare și faptul că voluntarii nu au făcut deplasarea la Beliș pentru agrement, au venit hotărâți să schimbe ceva, vor munți mai curați și oameni mai responsabili în relația cu natura!“, scrie Romsilva pe Facebook, alături de peste 30 de imagini sugestive.