Stiri

Ianuarie 2024, cea mai călduroasă lună ianuarie din istoria măsurătorilor

4
min
8/2/2024

Fiecare lună începând cu iunie 2023 a fost cea mai călduroasă din istoria înregistrărilor comparativ cu luna corespondentă din anii precedenţi.

Omenirea a înregistrat cea mai călduroasă lună ianuarie din istoria măsurătorilor meteorologice, continuând cursa temperaturilor record alimentate de încălzirea globală, a anunţat joi Serviciul Copernicus privind schimbările climatice (C3S) al Uniunii Europene.

Temperaturile de luna trecută au depăşit precedentul cel mai călduros ianuarie, înregistrat în 2020, potrivit arhivelor CS3, care au început înregistrările în 1950.

Acest nou record vine după ce 2023 a fost desemnat cel mai fierbinte an din istoria înregistrărilor, începută în 1850, din cauza schimbărilor climatice provocate de activitatea umană şi a fenomenului El Nino, care determină încălzirea apelor de suprafaţă din Oceanul Pacific şi creşterea temperaturilor.

Fiecare lună începând cu iunie 2023 a fost cea mai călduroasă din istoria înregistrărilor comparativ cu luna corespondentă din anii precedenţi.

„Nu este doar cea mai călduroasă lună ianuarie din istoria înregistrărilor, dar tocmai ce am trăit o perioadă de 12 luni cu temperaturi de peste 1,5 grade Celsius faţă de perioada de referinţă preindustrială”, a spus directoarea adjunctă a CS3, Samantha Burgess, potrivit Reuters.

„Reducerea rapidă a emisiilor de gaze cu efect de seră este unica modalitate de a stopa creşterea temperaturilor”, a adăugat ea.

Oamenii de ştiinţă americani au spus că 2024 prezintă o probabilitate de unu la trei de a fi şi mai călduros decât anul trecut şi o probabilitate de 99% de a se clasa în topul celor mai călduroşi cinci ani.

Fenomenul El Nino a început să se diminueze luna trecută, iar oamenii de ştiinţă au anunţat că s-ar putea transforma, în urmăroarele luni în La Nina, un fenomen similar, caracterizat prin temperaturi scăzute ale apelor. Cu toate acestea, temperaturile medii globale ale apelor de suprafaţă înregistrate luna trecută au fost cele mai ridicate pentru o lună ianuarie din istoria înregistrărilor meteorologice.

Statele lumii au convenit, prin Acordul de la Paris din 2015, să încerce să prevină o încălzire globală peste 1,5 grade Celsius faţă de nivelurile preindustriale, pentru a evita dezlănţuirea unor consecinţe mai severe şi ireversibile.

În ciuda depăşirii limitei de 1,5 grade Celsius pe o perioadă de 12 luni, omenirea nu a încălcat încă Acordul de la Paris, care se referă la o temperatura medie globală de-a lungul mai multor decenii.

Unii oameni de ştiinţă au spus că, în mod realist, acest obiectiv nu mai poate fi atins, dar au îndemnat guvernele să acţioneze mai rapid pentru a reduce emisiile de CO2 astfel încât să limiteze cât mai mult posibil depăşirea pragului - şi apariţia unor fenomene precum canicula, seceta şi creşterea nivelului mărilor, care prezintă riscuri mortale pentru oameni şi ecosisteme.

Foto: jannoon/Freepik